De hond die een 6-jarig kind op de Groenmarkt heeft aangevallen zal wellicht geen euthanasie krijgen. De viervoeter is onderzocht door een gedragstherapeut en daaruit blijkt dat de hond normaal sociaal gedrag vertoont. Voor waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers lijkt adoptie de meest waarschijnlijke piste. Er volgen nu eerst bijkomende observaties.

Het bijtincident van afgelopen maandag aan de waterpartij op de Groenmarkt houdt Sint-Truiden al een hele week bezig. Een pocket bully viel er een zesjarig jongetje aan en kon dat doen omdat hij niet aangelijnd was. Het kind werd gebeten in zijn kaak en oor en moest in het ziekenhuis verschillende hechtingen ondergaan. De hond werd in beslag genomen en verblijft in het dierenasiel van Sint-Truiden. Daar heeft een hondengedragstherapeut hem geobserveerd en onderzocht. Uit verschillende tests blijkt dat de pocket bully zich sociaal en correct gedraagt. Aan euthanasie wordt niet gedacht. Voor de familie van het slachtoffer hoeft dat ook niet. ”Maar ze moeten hem uit de buurt van kleine kinderen houden en aanlijnen”, klinkt het daar. Op sociale media geven andere Truienaren te kennen dat hun viervoeter ook al last heeft gehad van de hond in kwestie. “Hij is gekend.”

Goed bedoeld

Het jongetje dat gebeten werd herstelt thuis van zijn verwondingen. Ook psychisch moet hij het voorval nog verwerken. Zo wordt hij ‘s nachts nog huilend wakker. De fysieke pijn blijft eveneens een zorg voor de familie.

Het baasje van Thor, de hond, is opgelucht dat er geen euthanasie komt. Bij hem speelt het schuldgevoel op. ”Ik weet zelf ook niet waarom Thor zo deed”, legt hij uit. ”Hij is een jonge hond van amper één jaar oud, en betekent veel voor mij. Ik zag er geen kwaad in om hem wat te laten spelen in het water. Ik vind het heel erg wat er gebeurd is. En ja, ik ben in fout. Ik had Thor moeten aanlijnen.”

Adoptie

“Wat heeft gemaakt dat de hond zo agressief reageerde toen hij het kindje aanviel”, vraagt waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) zich luidop af. “De hond zal alleszins de komende zes maanden in het dierenasiel blijven. Dat is de maximumperiode dat we hem daar mogen houden. In die tijd zal de hond vaker geobserveerd worden.” De burgermoeder voelt er weinig voor om de hond terug te geven aan de huidige eigenaar. “Dat lijkt me geen goed idee. Adoptie is dan weer wel een alternatief. Hij is misschien beter af met een nieuw baasje.”

Er wordt een procedure opgestart om uit te maken welke toekomst de hond zal krijgen.