Deze morgen brachten we in primeur het nieuws van de bijna 10.000 vaccinaties in de gemeenten Sint-Truiden, Nieuwerkerken en Gingelom. Toch waren er nieuwsmedia die nog goochelden met de oude cijfers, alhoewel die deze morgen perfect beschikbaar waren op https://www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller-cijfers-per-gemeente. Zelfs in de politiek zat men totaal verkeerd en stuurde men foute signalen de wereld in. Waarop de programmamanager Els Dewit van ELZ Haspengouw in haar pen kroop om een en ander te ontkrachten en uiteindelijk te bevestigen hetgeen TruiensNieuws deze morgen al bracht

“De afgelopen dagen verscheen in diverse media foutieve informatie omtrent de werking van de vaccinatiecentra van de Eerstelijnszone Haspengouw.  We willen met dit persbericht de juiste informatie meedelen en vragen om deze te verspreiden”, aldus Els Dewit.

210413-cijfers-2

Gedurende vijf dagen veranderden de cijfers nauwelijks.

Wat betreft de cijfergegevens in verband met het aantal gevaccineerde inwoners hebben we vaker de foute cijfers aangeklaagd in TruiensNieuws, maar de vaccinatieteller kan enkel de cijfers verspreiden die men daar ook binnenkrijgt. Hiernaast ziet u opnieuw de tabel die we deze morgen om 09.00 uur publiceerden en toen maakten we gewag van een vaccinatiegraad van 18,32% voor Sint-Truiden, 15,75% voor Gingelom en 17,2% voor Nieuwerkerken (telkens van de totale bevolking). En we maakten de bedenking dat we hiermee behoorlijk goed scoorden! Maar wie uiteindelijk naliet de Truiense cijfers behoorlijk door te geven, op die vraag moeten we het antwoord nog zoeken. Misschien een taak voor de politiek?

“Intussen draaien de vaccinatiecentra op volle toeren.  We krijgen enorm veel positieve reacties van de inwoners die reeds het geluk hadden om gevaccineerd te worden in één van beide centra”, aldus Dewit. “We zien een enorm vlotte doorstroming dankzij de dagdagelijkse inzet van talrijke vrijwilligers en professioneel medisch personeel.  De medische en farmaceutische experten garanderen de veiligheid van het medisch proces.  Dankzij de expertise van het adviesbureau Probis in samenwerking met de staf van Eerstelijnszone Haspengouw verloopt de coördinatie vlekkeloos en gestroomlijnd.”

Zij doorprikt ook het ballonnetje over de buitensporige kostprijs van de actie, een feit waarmee de burgemeester Awouters van Borgloon uitpakte, terwijl de oppositie maar al te graag op die kar sprong. ” Inzake de kostprijs voor de inzet van de experten van Probis wordt voor de volledige regio Haspengouw (vaccinatiecentra Borgloon & Sint-Truiden) gewerkt aan dezelfde standaardtarieven. Het uurloon is uniform voor beide vaccinatiecentra. Dit in tegenstelling tot eerdere berichtgeving”, besluit Els Dewit. Waarvan akte.