Een telefoontje voor een valkje in nood draaide iets anders uit. Uit Budingen bij Zoutleeuw kwam er deze week een telefoontje binnen in verband met een gevonden valkje dat niet meer kon vliegen. De vinders hadden het al veilig mee naar huis genomen en de vrijwilligers van ARS gingen het daar ophalen..

Echter bleek bij aankomst het valkje toch wat anders te zijn. Bij het openen van de doos bleek het om een mooie grote havik te gaan die zijn eerste winter al goed doorstaan had.. Een havik komt voor in onze gebieden maar wordt maar zeer weinig waargenomen doordat ze teruggetrokken in dichte bossen leven. Je zal een havik ook zelden tot nooit horen tenzij in het broedseizoen. Deze prachtige roofvogel is ook geen kieskeurige eter en zal jagen op wat zich in zijn territorium bevindt, dit gaande van duiven, konijnen tot kraaiachtigen en andere kleine zoogdieren. Hij zal stil op een tak blijven zitten tot hij zijn prooi uitgekozen heeft om dan met een snelheid tot wel 80 km per uur tussen de bomen en struiken te vliegen om toe te slaan!

Vermoedelijk was deze ergens tegenaan gevlogen waardoor hij versuft op de grond zat. Voor verzorgen en opvolging werd hij naar het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen gebracht