Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft zoals verwacht verder toenemen. Tussen 23 en 29 juli ging het om gemiddeld 465,4 gevallen per dag, een stijging met 78 procent in vergelijking met een week eerder. Steeds meer tests gebeuren op eigen initiatief. Als we de dagcijfers analyseren komen we op een stijging van 651 ten opzichte van gisteren.

In totaal zijn in België al 69.402 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat zijn er 651 meer dan het aantal dat zaterdag werd gemeld. Er zijn 9.845 mensen overleden aan covid-19, wat er vier meer zijn dan zaterdag was aangegeven.

Steeds meer testen op eigen initiatief
Het wordt steeds drukker in de labs die coronatesten uitvoeren. Maar het zijn niet altijd de mensen die door de huisdokter worden doorverwezen die een test laten afnemen. Bij Medilab komt maar liefst een op de vijf mensen op eigen initiatief. ‘Sinds een kleine veertien dagen merken we dat meer mensen spontaan komen om zich te laten testen, vooral jongeren. We doen zo’n 200 testen per dag, daarvan zijn er zo’n vijftien tot twintig procent die zonder doktersattest binnenkomen’, zegt medisch directeur Philippe Cuigniez van Medilab aan Het Nieuwsblad op Zondag.

Ook andere laboratoria merken dat de vraag om zich vrijwillig te laten testen steeds groter wordt. ‘Het is aan de huisartsen om af te wegen hoe zinvol of hoe noodzakelijk het is een test te laten doen. We kunnen niet plots iedereen gaan testen, want op die manier gaan we snel botsen met de testcapaciteit’, zegt dokter Barbara Leus, klinisch bioloog van Labo Nuytinck Anacura.

Ook epidemioloog Pierre Van Damme benadrukt dat het absoluut niet de bedoeling is iedereen plots te beginnen testen. ’We moeten spaarzaam omgaan met die testen en we mogen de artsen en labs niet overbelasten. Ze moeten dus enkel gebruikt worden voor diegenen die het echt nodig hebben, niet voor bange of nieuwsgierige mensen.’

Maar verder kan je je ook de vraag stellen of het wel nodig is om alle profvoetballers in dit land driemaal per week te testen op corona, wanneer we de taferelen van na de bekerfinale gisteren zagen. Of heeft de gewone burger minder rechten dan de man die wat kan sjotten?