Vautmans roept op om schadecommissies op pad te sturen

Algemeen

Het warme weer van de afgelopen dagen bezorgt onze fruittelers kopzorgen. Door de uitzonderlijke droogte en de hitte zijn grote delen van het fruit getroffen door zonnebrand. Hilde Vautmans roept op om de gemeentelijke schadecommissies deze week nog op pad te sturen. “De omvang schade door zonnebrand moet dringend vastgesteld worden”, aldus Hilde Vautmans.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld): “De afgelopen dagen kreeg ik enorm veel berichtjes van telers met foto’s van verbrande appelen en peren. De omvang van de schade lijkt op het eerste zicht groot. Daarom is het belangrijk dat de schadecommissies in alle getroffen steden en gemeenten zo snel mogelijk op pad worden gestuurd om de schade vast te stellen en in kaart te brengen. Enkel zo kunnen we een betrouwbaar overzicht krijgen van de omvang van de zonnebrand.”

Zonnebrand is een nieuw fenomeen van de laatste jaren en wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld vorst en ernstige droogte, niet gedekt door de brede weersverzekering.

Hier moet dringend iets aan gedaan worden,” vindt Vautmans. “Daarom vraag ik om zonnebrand op te nemen als bijkomend risico in de brede weersverzekering. De evaluatie is normaal voorzien voor 2025, maar de vele getroffen telers kunnen zo lang niet wachten. We moeten zo snel mogelijk op politiek niveau tot die evaluatie overgaan, zeker nu zonnebrand voor het tweede jaar op rij genadeloos toeslaat.”

“Verder roep ik minister Crevits op om na te gaan of deze hitte als uitzonderlijk kan bestempeld worden. Het landbouwrampensfonds is dan misschien wel opgedoekt, we hebben nog steeds het Vlaams Rampenfonds waarvan telers in uitzonderlijke omstandigheden gebruik kunnen maken. Daarom is het nu hoofdzaak om zo snel en nauwkeurig mogelijk vast te stellen hoe zwaar de sector is getroffen. Voor de telers is het de zoveelste tegenslag. Tijd om grondig te bekijken hoe we hen kunnen helpen”, aldus Vautmans.

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Handenwasshow maakt van handen wassen … kinderspel

Over mondkapjes bestaat er discussie, de bubbels worden steeds breder geïnterpreteerd en anderhalve meter wordt me de dag kleiner. Maar er zijn dingen die blijven en niet ter discussie staan: de hygiënische maatregelen zoals handenwassen, ontsmetten, geen handen geven en het knuffelen zoveel mogelijk achterwege laten. Maar hoe overtuig je …

Algemeen
Zwaar vervoer gecontroleerd.

Op 11 september 2020 organiseerde de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken in samenwerking met de wegeninspecteurs ADR (vervoer van gevaarlijke goederen) van het Agentschap Wegen en Verkeer een controleactie op zwaar vervoer. Er werden verschillende vrachtauto’s gecontroleerd: 3 OI’s overschrijving maximale rijtijd en niet respecteren van de rusttijden …

Algemeen
Er kwamen gisteren 969 besmettingen bij!

Tussen 2 september en 8 september is het gemiddelde aantal coronabesmettingen gestegen naar 588. Dat is een stijging met 29 procent tegenover de week voordien. Dat blijkt deze morgen uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Voor de zevende dag op rij toont het gemiddelde aantal …

%d bloggers liken dit: