De fruitdivisie van Belorta ligt in Veiling Borgloon en heeft een goed jaar achter de rug. Ondanks het erg slechte weer in de zomer werd een omzet van 122 miljoen euro geboekt.

belorta2-5856121Kris Jans legt uit: “Het kersenseizoen is afgelopen jaar letterlijk in het water gevallen. Vrieskou in het voorjaar zorgde voor schade op tal van percelen. Bovendien viel de oogstperiode van kersen pal in de periode van uitzonderlijk grote neerslaghoeveelheden, met als gevolg een zeer beperkte oogst. De pruimen, BelOplum®, hadden een normale productie en kenden in september een goede verkoop en consumptie.”

Het lage aanbod appels bereikte redelijke prijzen in het voorjaar van 2021 terwijl de, nieuwe, grote oogst in het najaar, gecombineerd met een hoge aanvoer uit Centraal- en Oost-Europa, zorgde voor een stroeve marktsituatie. “Bij peren zagen we dan weer een omgekeerd verhaal, met een grote oogst en een moeizamere marktsituatie in het voorjaar en een kleinere Europese oogst met betere prijzen in het najaar”, stelt de campusmanager vast.

“In 2022 zal de veiling in Borgloon fors investeren in een nieuw sorteer- en verpakkingscenter. Deze stap naar automatisatie en robotisatie is nodig gezien de stijgende krapte op de arbeidsmarkt, maar past ook in een ruimer kader voor het verder optimaliseren van de verkoopscyclus voor appelen en peren”, besluit Kris Jans, van BelOrta Borgloon.

TV Limburg heeft het volledige verhaal, te bekijken via deze link.