Het OCMW in Sint-Truiden moet vandaag de dag 30% meer mensen ondersteunen dan vorig jaar. Corona slaat hard toe in de portemonnee van hen die het al moeilijk hadden. Vandaag trok Gert Stas met  collega raadslid Hilde Visser huisbezoeken gedaan om te luisteren naar de verhalen achter de cijfers.

“We leerden van Tim, een 25-jarig jongen die sinds oktober werkt voor een bekend bedrijf in Sint-Truiden, steeds via interim dag- of weekcontracten: dus zonder rechten. In april werd hij op tijdelijke werkloosheid gezet en viel zijn inkomen terug naar ongeveer 1000 euro. De armoedegrens is 1135 euro per maand. Tim woont nu terug bij zijn ouders omdat hij de huur van zijn appartement niet meer kan ophoesten.”
“We leerden van Jos, een man van 77 met een vaatziekte, wiens kleine pensioen niet meer volstaat om de ziekenhuisfacturen te betalen.
We leerden van Rudy die in deze coronatijden een paniekstoornis ontwikkelde en ondertussen 10 kg vermagerde.”
“We leerden van Brigitte die 6 jaar als animator werkte in een woonzorgcentrum, maar vervangen werd toen ze een vast contract diende te krijgen.
We hoorden van Marie-Jeanne, Danny, Karel en Caroline, ….”

Ze hoorden vooral vele vele verhalen die telkens duidelijk maakten dat voor vele Truienaren een kleine tegenslag genoeg is om het echt écht moeilijk te krijgen.

Volgende maandag pleiten Stas en Vissers met Sp.a op de gemeenteraad voor een sociaal coronaplan zodat deze mensen zeker niet vergeten worden Niet iedereen heeft een 2e verblijf. (namen zijn fictief). Bedankt ook aan Willy en Marie-Josee om ons op weg te helpen.