Het Agentschap Wegen en Verkeer zal tegen de zomer 2020 drie passeerhavens langs de N80 in Sint-Truiden en Gingelom verlengen. Deze werken moeten het gebruik van deze uitwijkzones vergemakkelijken en stimuleren voor het traag verkeer. Hierdoor zal de verkeersveiligheid en de doorstroming op de N80 verbeteren. Tot het bouwverlof geldt er beurtelings verkeer ter hoogte van de werkzone.  

In 2011 legde het Agentschap Wegen en Verkeer in een proefproject de eerste 4 van nu in totaal 6 passeerhavens aan langs de N80 Naamsesteenweg – Steenweg in Sint-Truiden en Gingelom. Dit ter hoogte van de Hazelaarweg en de Kamerijckstraat. Het agentschap zal de lengte van de passeerhavens nu aanpassen en bijna verdubbelen van de huidige 85m tot ongeveer 140m. De bedoeling van deze zones is dat het trage verkeer kan uitwijken om zo de snellere weggebruikers voorbij te laten steken en vervolgens weer zelf in te voegen op de weg.
Ook bij Boerenbond, een van de partners van dit project wordt deze beslissing positief onthaald. “We zijn reeds lang vragende partij voor de verlenging van de passeerhavens. Bij een goed gebruik van deze havens zorgen ze voor een betere doorstroming van zowel vracht- als snelverkeer, zonder dat het landbouwverkeer daar grote nadelen van ondervindt.”, reageert Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. 

Minderhinder-maatregelen
Vanaf 2 juni 2020 zal het agentschap de twee passeerhavens in Sint-Truiden ter hoogte van de Hazelaarweg en één passeerhaven in Gingelom ter hoogte van de Kamerijckstraat richting Sint-Truiden aanpassen. Ook de fietspaden worden mee verlengd.  
Tijdens de werkuren zal het verkeer op de N80 minstens beurtelings kunnen blijven rijden door middel van tijdelijke verkeerslichten. ‘s Avonds en tijdens het weekend is de N80 beschikbaar zoals normaal. Tegen het bouwverlof in juli zouden de aanpassingen van de drie passeerhavens klaar moeten zijn. 
Opgelet: deze werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De planning kan dus nog wijzigen. De vierde en laatste passeerhaven ter hoogte van de Kamerijckstraat richting Gingelom wordt later ook verlengd, zodra de nodige onteigening is afgerond.