Deze week werd het amateurvoetbal voor dit seizoen begraven. De laatste wedstrijden, wat de inzet ook moge wezen, promotie of niet-degradatie, doen er niet meer toe. Stop! Gedaan!

Als er iets is wat Voetbal Vlaanderen siert, dan is het duidelijkheid. Men neemt een beslissing, met voert ze uit. En of men daar nu gelukkig mee is of niet, doet niet ter zake: in het landsbelang wordt het voetbal opgeofferd. En met reden.

Profploegen raken er niet uit
In schril contrast met deze doortastende houding, staat de houding van de profclubs, clubs die van hun spelers een professionele inzet verwachten, maar, met honderden doden voor zich, het vertikken van een beslissing te nemen. Het EK Voetbal? Uitgesteld! De Olympische Spelen? Uitgesteld! Het matige profvoetbal in België? Wij weten het nog niet!

Feit is dat de profploegen hopeloos verdeeld zijn, en wat is de reden? De centen! Niks anders dan de centen. Anderlecht, Genk, Standard, Antwerp en Eupen (wat doen die in dit gezelschap?) willen de competitie afwerken. Want zij zouden toch nog graag, desnoods via de playoffs, een Europees ticket bemachtigen en zo in de Europese vetpotten te grabbelen. Ze halen ook het voetbalcontract met de media aan, maar dat lachen advocaten weg.

Terwijl alle andere profclubs, dus ook Gent en Club Brugge, van 1A en 1B denken aan de volksgezondheid (en ook een beetje aan zichzelf), houden deze vijf het been stijf, tegen het advies van alle mogelijke virologen zoals Van Ranst in, die onomwonden zeggen: “Stoppen die handel”.

Overheid, wees moedig
Met horecazaken, winkels en bedrijven heeft men blijkbaar minder problemen om een verplichte sluiting op te leggen. Wanneer komt er een duidelijk signaal van de overheid naar de rebellerende profclubs met de boodschap: “Sluiten die handel!” Wie iets of wat begaan is met de volksgezondheid is hiervoor vragende partij. Want, andere sportclubs, bedrijven en verenigingen hebben niet mogen kiezen. Wat stelt de profclubs dan boven de wet? Of vormen zij een staat in de staat?