De nieuwe Vlaamse maatregelen om het coronavirus te bestrijden gaan vroeger in voege. Eerst was gezegd dat ze pas vanaf vrijdag in voege zouden treden, maar dat wordt nu vandaag woensdag om middernacht.

Dat de Vlaamse maatregelen vroeger kunnen ingaan heeft te maken met de verandering van een federaal ministerieel besluit over de coronaregels in ons land. Dat is ondertussen gebeurd en wordt om 18.00 uur in het staatsblad gepubliceerd. Hierdoor zullen de maatregelen die Vlaanderen gisteren nam om middernacht in voege treden.

Vele inwoners van dit land kijken ook met verstomming naar de politiek. In een klein land als België heeft men evenveel coronaregelingen als er regeringen zijn. Dat maakt dat de mobiele Belg zowat een encyclopedie moet bij hebben als hij door zijn land trekt om te weten wat hier wel en daar niet mag. Want in Oreye moet hij om 22.00 uur binnen zijn, 10 meter verder in Heers pas om 24.00 uur. Wie nog gauw vanuit Kortijs nog vlug naar zijn ouders gaat in Berloz om 22.00 uur mag zich aan een boete van 250 euro verwachten. We leven eigenlijk toch in een gek land!