Ook de Pro League houdt rekening met het oprukkende coronavirus. De wedstrijden in 1A en 1B kunnen komend weekend wel doorgaan, maar er zijn een aantal aanbevelingen voor spelers, fans en journalisten: “Vermijd onnodig direct contact zo veel mogelijk.”

Na overleg met onder meer minister van Volksgezondheid Maggie De Block vraagt de Pro League aan spelers, fans en journalisten wel extra voorzichtig te zijn. “Want in een stadion, waar een grote groep verzamelt op een beperkte oppervlakte, met veel interactie, is de samenwerking van iedereen meer dan ooit vereist”, klinkt het. En het gevaar op besmetting ook groter.

De Pro League richt zich in de eerste plaats tot de fans. Wie zich niet lekker voelt, blijft beter thuis. Rechtstreeks contact wordt afgeraden: fans schudden elkaar beter niet de hand. Voorts volgen enkele hygiënische tips: “Het spreekt voor zich dat wie hoest of niest de mond en de neus bedekt” en “Was de handen regelmatig”.

Contact tussen fans en spelers is evenmin wenselijk. Onder het motto ‘supporter, maar houd afstand’ wordt opgeroepen niet om “handtekeningen, handshakes, selfies of shirts” te vragen.

Ook voor journalisten

En de spelers zelf dan? Mag er nog lichamelijk contact zijn? Dat wel, maar ook zij moeten enkele aanbevelingen ter harte nemen: “Voor de wedstrijd, bij de toss en na de wedstrijd wordt onnodig direct contact gemeden. Geen handen schudden dus, ook niet met de scheidsrechters.”

Journalisten ontsnappen ook niet aan de maatregelen. Bij interviews met spelers dient minstens een meter afstand te worden gehouden.