Het amateurvoetbal wordt waarschijnlijk tijdelijk stil gelegd door de maatregel van het recentste Overlegcomité om geen publiek meer toe te laten bij wedstrijden. De beslissing is nog niet officieel, maar na een crisisoverleg tussen Voetbal Vlaanderen en de Waalse tegenhanger ACFF is de teneur duidelijk: zonder publiek is amateurvoetbal niet haalbaar. Dinsdag volgt het officiële verdict.

De hoge coronacijfers en de opgelegde maatregelen van het laatste overlegcomité van de overheid nopen Voetbal Vlaanderen ertoe om het amateurvoetbal opnieuw tijdelijk stil te leggen. Het recentste Overlegcomité van onze regeringen besliste dat het amateurvoetbal net als het profvoetbal opnieuw zonder publiek moet doorgaan. Die maatregel geldt voorlopig tot en met 28 januari. “Zonder publiek is amateurvoetbal niet haalbaar”, klonk het eerder al bij Voetbal Vlaanderen. Zonder de inkomsten van toeschouwers, namelijk de toegangsgelden en de inkomsten van de kantine, is het voor veel clubs financieel onhoudbaar om alles te organiseren.

Er is officieel nog niets beslist, maar de teneur op het crisisoverleg gisteren waarop Voetbal Vlaanderen en ACFF aanwezig waren ging richting tijdelijke stopzetting van de amateurcompetities. Een officieel besluit zal tijdens de tweede vergadering dinsdag worden genomen.

Momenteel ligt het amateurvoetbal stil wegens de winterstop. In principe moeten ze er op 15 januari opnieuw aan beginnen, maar dat zal dus allicht niet gebeuren. Voetbal Vlaanderen heeft wel nog een slag om de arm omdat de overheid midden januari een nieuw overlegcomité plant. Als de overheid beslist tot versoepeling, kan het amateurvoetbal dan met nieuwe plannen komen. Maar de verwachting is dat er zoals eerder beslist zeker tot en met 28 januari zonder publiek gevoetbald zal moeten worden.