Zowel het aantal besmettingen, sterfgevallen als ziekenhuisopnames blijft dalen. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano. Verwacht wordt wel dat de besmettingscijfers snel terug zullen stijgen, nu de omikronvariant dominant geworden is.

In diezelfde periode werden dagelijks gemiddeld 69.300 testen afgenomen, een daling met 8 procent. De positiviteitsratio bedraagt 10,8 procent en het reproductiegetal klokt af op 0,81.

Ook het aantal ziekenhuisopnames daalt verder. Tussen 21 en 27 december werden dagelijks gemiddeld bijna 136 mensen in het ziekenhuis opgenomen, een daling met 29 procent. Op dit moment liggen er 1.959 mensen in het ziekenhuis (-26 procent), van wie er 613 intensieve verzorging nodig hebben (-16 procent).

Dagelijks sterven nog gemiddeld 36 mensen aan de gevolgen van Covid-19, een daling met 8 procent in vergelijking met een week eerder. In totaal stierven in ons land al 28.200 mensen aan een coronabesmetting.

Intussen hebben ruim 4 miljoen Belgen al een boosterprik gekregen, wat overeenkomt met 35 procent van de volledige bevolking.

De cijfers dalen nog steeds maar volgens de specialisten zou dat niet meer lang duren gezien de omikronvariant hier nog steeds niet de proporties van andere Europese landen aangenomen heeft. Maar de specialisten voorspellen op dat vlak niet veel goeds alhoewel het goeie nieuws dan wer is als zou deze variant minder ziek maken.

In Haspengouw bereiken de cijfers het minimum: Sint-Truiden +6, Wellen +2, Nieuwerkerken +0, Kortessem +1, Heers +1, Gingelom +2 en Borgloon +4 zijn toch cijfers die stukken beter zijn dan Hasselt +19 en Genk +9. De Limburgse hospitaalcijfers dalen ook, maar minder dan in Sint-Truiden waar ze op enkele dagen tijd halveerden.

Lagere cijfers zien we ook in de nationale dagcijfers: in ons land waren er gisteren 3.146 besmettingen en dat brengt het totaal op 2.019.315.