Fruitboeren blijven dezer dagen ook ‘s nachts stand-by in hun plantages. Vorige week daalden de temperaturen tot -5°C. Het weekend werd wel warmer, maar deze week was er weer nachtvorst. Voor prille bloesemknoppen, die zich dit jaar vroeg lieten zien, zijn die temperatuurschommelingen fataal.

De vorst van de afgelopen nachten heeft schade toegebracht aan fruitplantages in Haspengouw. Volgens het proefcentrum fruit heeft vooral de schrale noordoostenwind en de lange duur van de vrieskou de bloesems zwaar geteisterd. De schade is heel wisselvallig, maar op sommige percelen is de helft van de bloesems beschadigd. Door de droge lucht en de koude wind werkten de technieken om de bloesems te beschermen tegen de vrieskou trouwens niet optimaal.

De kans is groot dat de vroege bloesems bevroren zijn. Volgens cijfers van het proefcentrum is de schade heel wisselvallig. In de perenplantages, die momenteel in bloei staan, is 20 tot 80 procent van de bloemen nog intact. Maar van de conference-peer is geweten dat zij zich van nature kan herstellen. Bij de appels is er nog geen bloei, maar de verliezen zouden plaatselijk ook erg groot zijn. “50 tot 90 procent van de bloesems is nog goed, maar vooral bij appelbomen met een slechte bloembot zijn de verliezen aanzienlijk.

Maar het gevaar is nog niet geweken. Ook de komende nachten wordt vrieskou voorspeld. Pcfruit raadt de telers die over hagelnetten beschikken alvast aan om die zeker te gebruiken. De netten houden de warmte wat binnen en de koude wat buiten.Maar ook daarna kan het nog vriezen. Dat kan nog tot aan de ijsheiligen, en dat is pas in mei.