Het KMI kondigt vriestemperaturen aan vannacht en de komende nacht. Dat is geen goede zaak voor de fruitsector. Bloesems kunnen door de vrieskou onherstelbare schade oplopen. Vooral kersentelers en pruimentelers houden zich de komende nachten gereed om bij nachtvorst in te grijpen.

“Het zonnige en warme lenteweer van de voorbije week heeft verschillende fruitbomen in bloei gezet. Vooral kersenbomen van vroege kersenrassen zoals de Samba, pruimenbomen en vroege perenvariëteiten staan in bloei. Als het hard vriest en de bomen worden niet beschermd dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor de vrucht. De kersenbloesems en perenbloesems zijn nu bijzonder kwetsbaar. Door vriesweer kunnen ze aangetast worden en afsterven. Sommige bomen kunnen zich na vorstschade herstellen maar hebben als gevolg een veel kleinere fruitproductie. We volgen de situatie samen met de telers op de voet op”, vertelt schepen van landbouw Hilde Vautmans.

“Kersentelers houden zich de komende nachten klaar om bij vorst maatregelen te nemen. Verschillende fruittelers beschikken over een vorst-alarm dat afgaat als de temperatuur in de boomgaard onder nul zakt. Als dat gebeurt dan worden vuurpotten aangestoken. Hiermee kan de temperatuur zo’n 2 à 3 graden stijgen”, vertelt Dany Bylemans van Proefcentrum Fruit.

“In de nieuwe Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS-reglement) die vanaf 1 april 2021 in voege zijn hebben we specifiek opgenomen dat verbranding om vorstschade in de landbouw te voorkomen toegelaten is. De fruitteler die al met zoveel zorgen zit, kan hierdoor de nodige maatregelen treffen”, voegt schepen van landbouw Hilde Vautmans toe.

Ook sommige peersoorten zoals de Doyennee en de Durendeau, die net op punt stonden om in bloei te gaan, lopen een risico op vorstschade. De Conference peer is voorlopig gevrijwaard. Deze peersoort is de meest voorkomende variëteit in de perenteelt net omdat ze minder vorstgevoelig is.

“De conferencepeer is een peersoort die zelfs bij een bevroren eicel een vrucht kan vormen. Bovendien is er geen bevruchting nodig zoals bij andere perenrassen om een vrucht te geven, wetenschappers noemen dit parthenocarpie”, vertelt Dany Bylemans van Proefcentrum Fruit.

“Wie Haspengouw zegt, denkt natuurlijk aan de mooie bloesems die de komende dagen en weken zullen bloeien. Voor de fruittelers is dit het belangrijkste moment van het jaar. Schade aan bloesems betekent dat een heel jaar werk verloren is. We hopen dan ook dat het weer gunstig evolueert”, besluit burgemeester Veerle Heeren.