Terwijl zorgverleners alles doen om het virus uit de zorgcentra weg te houden, kregen ze te horen dat de geplande besparingen doorgaan. De logica in Brussel is ver zoek en de minister steekt zich weg achter de begroting, net alsof corona nooit bestaan heeft!

Bestuurders van woonzorgcentra kregen gisteren een opvallende boodschap van het Agentschap Zorg en Gezondheid in hun mailbox. “Er wordt rekening gehouden met de besparingen in het kader van het regeerakkoord 2019-2024.” Met andere woorden: de besparingen bij de wzc’s gaan dus gewoon door.

Dagelijks zullen de woonzorgcentra ongeveer een halve euro minder krijgen per bewoner. Per jaar komt dat voor een rustoord met 200 bewoners neer op 36.500 euro, waardoor ze serieus in de problemen kunnen komen.’

Volgens Margot Cloet van Zorgnet-Icuro maakt iedere besparing inderdaad een groot verschil. “Wij kunnen alleen hopen dat er ook investeringen komen. Al hoef ik niet te vertellen dat de timing wel uiterst ongelukkig is.”

Vlaams minister van Welzijn Wouter B­eke (CD&V) benadrukt dat dit geen nieuwe beslissing is, maar slechts een uitvoering van de bestaande begroting. “Bovendien is er sinds de coronacrisis ook extra geïnvesteerd in de ouderenzorg, zo’n 120 miljoen euro. En we hebben 20 miljoen uitgetrokken voor meer helpende handen aan het bed. Verdere investeringen worden nog besproken”, volgens Beke.

Maar volgens de rusthuizen is dit weer een voorbeeld van de zeer onrechtvaardige politiek van ‘de ene hand geeft wat de andere neemt’.