Gisteren zijn de twee Truiense politiemannen voor de Hasseltse correctionele rechtbank verschenen die beschuldigd worden van normvervaging, schending van het beroepsgeheim, interne hacking en een gebrek aan integriteit. Het meest besproken daarbij is het filmpje van een persoon die in de cel zit en seks heeft met zichzelf. Maar de mannen hebben veel meer op hun kerfstok, zo bleek op de zitting. De procureur vordert 20 maanden cel waarvan een deel met uitstel. Het vonnis zal op 16 november worden uitgesproken. De twee drukten hun spijt uit. In de wandelgangen is te horen dat er nog processen tegen andere politieagenten zullen volgen.

Het korps van de politiezone Sint-Truiden/Nieuwerkerken/Gingelom kreeg een tijd geleden comité P. op haar dak om een grondig onderzoek te voeren naar een aantal bezwarende feiten. Dat resulteerde in een rapport waarmee de korpsleiding aan de slag gaat om de werking van het korps te verbeteren. Twee politieagenten werden ook voor de correctionele rechtbank van Hasselt gedaagd.

Beschuldigingen

Wat wordt hen ten laste gelegd? Het meest besproken en gekende feit is dat van het filmpje van een persoon in een Truiense politiecel die seks heeft met zichzelf. Dat werd vervolgens rondgestrooid via WhatsApp. Verder verstuurde een Truiense agent beelden van een naakte asielzoeker in een combi. Daarnaast deelden de agenten flitslocaties en lieten ze allerhande boetes verdwijnen. Er werden beelden verspreid van ongevallen, waaronder van het lijk van een dodelijk slachtoffer. Tenslotte zouden de twee in politionele databanken hebben gesnuffeld. Voor al deze feiten staan twee mannen, een 43-jarige Truienaar en 38-jarige Gingelommenaar, terecht. Zij drukten gisteren hun spijt uit voor de rechtbank. Een van hen hoopt op een tweede kans bij de politie en er aan de slag te kunnen blijven.

Vorderingen

De procureur vordert 20 maanden cel voor de twee, waarvan een deel mogelijks met uitstel, en de ontzetting uit de rechten. Advocaat Kris Termonia kwam op voor de persoon in de cel en vroeg een morele schadevergoeding van 2.500 euro van elke agent. De advocaat van één van de beschuldigde agenten ontkende de feiten niet maar wees erop dat de twee niet de enigen zijn binnen het korps. “Alles dient daarom in een bredere context te worden bekeken”, zei hij.

Op 16 november weten we wat het verdict zal zijn. Volgens sommige bronnen zouden er nog processen volgen tegen andere agenten van hetzelfde korps.

Foto © Rudi De Cock