Maandag begon de volgende fase van de versoepeling van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. En dat is onder andere goed nieuws voor de marktkramers in Diepenbeek, want zij zijn bij de eerste die na twee lange maanden opnieuw naar buiten kunnen om te verkopen.

Vanaf maandag mogen marktkramers, mits nog een aantal beperkingen, terug naar hun vertrouwde markten en pleinen.  Toch zijn er nog een aantal voorwaarden waaraan ze moeten voldoen. Zo mogen er niet meer dan 50 kraampjes staan, moet social distancing gerespecteerd worden, moet er een circulatieplan zijn en de marktkramers moeten mond- en neusbescherming dragen. Ook klanten worden aangeraden een mondmasker te dragen.

En op zaterdag is er ook weer de wekelijkse markt in Sint-Truiden. Normaal staat die alleen op de Grote Markt, maar nu zal ook een deel op de Veemarkt staan. Zo kunnen ze de kramen ver genoeg uit elkaar zetten. Daar zal het dus wel even zoeken en puzzelen worden wie waar terug te vinden is. Maar als je 150 standhouders hebt, is dat meer dan nodig.

De Haspengouw Markt heeft zijn circulatieplan klaar. “We gaan voor twee markten van telkens 50 kramen met telkens een gezonde mix op twee locaties: Veemarkt en Grote Markt”, aldus Nico Noppen, voorzitter van Truiense Marktkramers. “We hebben normaal meer dan 100 marktkramers staan, maar doordat er nog geen foodtrucks mogen staan, zal dat globaal nog meevallen. De Veemarkt is nieuw, maar parkeren kan nog altijd op de Veemarkt en enkel voor de Trudo Sporthal. De kramen komen aan de kant van de Speelhoflaan. “Er zal ook een aparte in & uitgang zijn op beide locaties en de bezoekers worden geteld. De markt gaat op beide locaties door nu zaterdag van 8 uur tot 13 uur.”

Annemie Plevoets uit Zepperen is blij dat ze na twee maanden haar groenten- en fruitkraam weer kan opstellen: “Ik ben blij dat ik mijn klanten en mijn collega’s terugzie. Het is wel bang afwachten hoe de verkoop gaat zijn. We weten allemaal niet wat ons te wachten staat. Ik heb zaterdag- en zondagavond wel al wat telefoontjes gehad met de vraag of ik vandaag maandag op de markt van Diepenbeek) terug mocht komen. En ik ben natuurlijk blij dat ik er terug sta.” (foto Radio Twee)