Mensen kopen massaal ontsmettingsmiddel om niet besmet te worden met het coronavirus. Werkt dat wel beter dan gewoon wassen zeep en water?
Op welk onderzoek baseren we ons?
Britse onderzoekers gingen na welk middel het efficiëntst is om de handen te reinigen: water en zeep of ontsmetten met alcohol.
Ze bekeken twee categorieën studies. Bij laboratoriumstudies brachten de onderzoekers een schaaltje met virussen en bacteriën in contact met een testproduct. Nadien bekeken ze hoeveel er zich nog verder vermenigvuldigden.
Bij tests op mensen besmetten ze de handen van proefpersonen met bepaalde virussen en bacteriën en wasten ze die nadien met verschillende testproducten. Achteraf keken de onderzoekers hoe zuiver de handen waren.
De onderzoekers besloten dat water en zeep het meest effectief zijn om virussen en bacteriën weg te spoelen. Alcoholproducten maken verschillende bacteriën onschadelijk, maar werken in het algemeen minder goed tegen virussen dan zeep.
Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Gewone zepen hebben op zich een minimale werking tegen virussen en bacteriën, maar in combinatie met wrijven en spoelen onder water is het effectief om virussen en bacteriën van de buitenste laag van de huid te verwijderen.
Je handen wassen doe je het best na elk toiletbezoek, na het snuiten van je neus en nadat je hoest of niest. Voor en na het eten is ook een goed moment, net zoals voor en nadat je bijvoorbeeld het openbaar vervoer gebruikt hebt, omdat je dan mogelijk besmettingsgevaar hebt.
Conclusie: NEE
Je handen wassen is het beste middel om de verspreiding van virussen en bacteriën tegen te gaan. Regelmatig grondig wassen met zeep gedurende 40-60 seconden is voldoende om ze te verwijderen. Klassieke zeep, op openbare plaatsen bij voorkeur vloeibaar, is nog steeds het beste middel om je handen te ontsmetten. (bron CM)