Dat we nog veraf zijn van een einde van de coronacrisis bewijst de beslissing van het Genkse Ziekenhuis Z.O.L. om vijf operatiezalen te sluiten. Op de campus Sint-Jan in Genk van het Ziekenhuis Oost-Limburg zijn de afgelopen 24 uur twaalf coronapatiënten binnengekomen.

Op intensieve zorg is de situatie er de laatste dagen stabiel, maar de toestroom van coronapatiënten op de verblijfsafdeling neemt fors toe. Het ziekenhuis gaat daarom vanaf woensdag vijf operatiezalen sluiten. “Ze komen echt wel in groten getale binnen. Het is alle hens aan dek en we wachten met een bang hartje af wat de komende dagen gaan geven”, zegt woordvoerder Jurgen Ritzen.

In totaal heeft het ZOL momenteel 72 coronapatiënten, van wie 53 op campus Sint-Jan in Genk en 19 op campus Maas en Kempen in Maaseik. Op intensieve zorg liggen er op beide campussen 14 patiënten, op een totaal van 21 bedden. “We zien vooral in Genk dat de toestroom er de afgelopen 24 uur is versneld. In Maaseik hebben we een paar mensen kunnen ontslaan”, zegt Ritzen. “De situatie is onder controle en we hebben nog wel wat plaats vrij. We hebben maandag beslist om toenemende capaciteit te openen, maar het is uur na uur uitkijken. Hetzelfde geldt voor de intensieve zorg, maar daar hebben we nog wel iets of wat ademruimte omdat we op tijd hebben opgeschaald.”

De reguliere zorg in het ZOL blijft doorlopen, maar vanaf woensdag worden er in totaal vijf operatiezalen gesloten: vier in Genk en één in Maaseik. “We gaan een aantal operatiezalen sluiten en we gaan moeten selecteren. De niet-dringende zorg zal dus hier en daar verschoven worden”, aldus Ritzen. “We hebben voldoende capaciteit om nog een tijdje door te kunnen en een verdere toename op te lossen. Het wordt nu van heel dichtbij opgevolgd.”