“Alle cijfers staan nog altijd in het rood. Met name de belasting op intensieve zorg neemt snel toe”, opent viroloog Steven Van Gucht de persconferentie van Sciensano. “Momenteel liggen er 739 patiënten op intensieve zorg, een stijging met 25 procent op weekbasis.

Aangezien er elke dag een stuk minder patiënten ontslagen dan opgenomen worden, neemt de belasting snel toe. Aan dit tempo zullen we tegen 10 april de grens van 1.000 patiënten op intensieve zorg bereiken. Gelukkig stijgt het aantal besmettingen minder snel: hopelijk betekent dit dat binnenkort ook de ziekenhuisopnames minder sterk zullen stijgen. We hebben nog een tiental dagen om de situatie te keren. Mits een goede opvolging van de basismaatregelen is dit mogelijk.”

Lenteweer helpt in strijd tegen virus
“Of het goede weer helpt in de strijd tegen het coronavirus? Zeker: we kunnen nu makkelijker buiten leven en afspreken, en daar is het altijd veiliger dan binnen”, aldus Van Gucht. “Het grote verschil is namelijk dat fijne druppels of aerosolen buiten nauwelijks kans maken om iemand te besmetten, omdat ze heel snel vervliegen in de buitenlucht. Let op: we kunnen ook buiten nog wel degelijk iemand besmetten, op korte afstand of door direct fysiek contact.”

“Ook het feit dat we ramen en deuren nu vlugger zullen openzetten, helpt om de lucht te verversen. Dat zal ook de scholen na de paasvakantie toelaten om de lucht in de klassen makkelijker te verversen”, aldus Van Gucht. “Bovendien zal meer zonlicht ervoor zorgen dat het virus sneller gedood wordt: meer UV-licht breekt het virus op oppervlakken af. In de winter en bij donkere omstandigheden kan het virus daar makkelijk meerdere dagen overleven, in direct zonlicht maar enkele minuten.”