Weten we nog waarom de werkende mens vandaag een dag congé heeft? Of deze congé dag achteraf mag recupereren? Het is vandaag 21 juli, onze Nationale Feestdag.

De Nationale Feestdag van België wordt gevierd op 21 juli. Het is de datum waarop in 1831 de eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning. De eedaflegging was het sluitstuk van de intrede van Leopold I in België. Hij legde de eed af als koning der Belgen, niet van België omdat hij nooit territoriale aanspraken zou kunnen maken zoals alle gekroonde hoofden voor hem0

Deze dag is een wettelijke feestdag wat neerkomt op een algemene verlofdag. Op deze dag zijn de winkels, banken, postkantoren en andere openbare diensten gesloten. Maar ook aan deze traditie is men langzaam maar zeker aan het knabbelen, en dat heeft te maken met het feit dat een groot deel van onze landgenoten geen geloof meer hebben in België als natie en bijgevolg ook geen heil zien in een Nationale Feestdag. In Nederland is dat helemaal anders: daar kleurt het ganse land oranje, kleuren alle inwoners oranje, kortom, men spreekt er van een oranjegekte. Zo’n dingen zien we in België alleen als de er voetbal in het spel is: er hebben nooit zoveel Belgische driekleuren uitgehangen als tijdens de toch niet zo grandioze prestaties van onze Rode Duivels, die zelfs het volkslied niet kennen (of kunnen). Zelfs bij overtuigde Vlaams- of Waalsgezinden hing er zwart, geel en rood tegen de gevel.

De doorsnee Belg laat de nationale feestdag rustig aan zich voorbij kabbelen, kijken bij slecht weer naar de nationale défilé in Brussel op televidie en genieten bij goed weer van de vrije weekdag om in Maastricht te gaan shoppen. Het zijn de politiek, de oud-strijders, de patriottistische verenigingen, politie en leger voor wie de nationale feestdag nog een feestdag is. Misschien jammer als we de mond vol hebben van een nationale voetbalploeg, de prestaties van sportlui in Japan en de nationale ramp die zich in het Luikse voltrekt. En dan rijst de vraag of het niet nuttig is niet de nationale feestdag af te schaffen, maar wel de zinloze verlofdag die ermee gepaard gaat. Zeker als een eerste minister op de trappen van de Sint-Goedelekathedraal de Marseillaise begint te zingen in plaats van de Brabançonne.