Alkens café Sportwereld viert 111 jaar met tankbiertjes

Café Sportwereld, Laagdorp 11, bestaat 111 jaar. Met nog steeds dezelfde familie! De eerste pils werd er al getapt in 1911. Met Bart Jeuris zit het café nu aan zijn vierde generatie. De 111 jaren sinds 1911 op nummer 11 worden dezer dagen gevierd met tankbier, want Sportwereld wil blijven meegaan met zijn tijd.

“Het café werd in 1911 opgestart door Gustave en Sophie Vandersmissen”, steekt huidig cafébaas Bart Jeuris van wal. “Naast het café was er een smidse van de broer van mijn bomma. Eerst tapten we ‘nen bok’. Vanaf 1928 schonken we Cristal Alken, een pilsbier van twee Alkenaren dat hier in de brouwerij werd gebrouwen. De dochter van Gustave en Sophie nam het roer, of beter gezegd, de tapkraan over samen met mijn grootmoeder Maria Vandersmissen. Daarna was het de beurt aan mijn moeder Paula en pa Firmin, die dat 62 jaar hebben gedaan.” Alkenaar Jos Boiten herinnert zich nog dat de Alkenaren destijds al graag een pintje gingen pakken op het Laagdorp. “Vi-je goin inne dreinke bè de smei-jd op het Leigduerp”, werd er dan gezegd of geroepen.

Nu zorgt zoon Bart, de bekende DJ van destijds in de Monti en de Montini, al 32 jaar voor de pintjes en de koffies. Jeuris vertelt: “Het café omvatte destijds enkel pand nummer 11. Toen ik de zaak overnam was de biljart en het tafelvoetbalspel al aan de kant geschoven en was er plaats voor 50 klanten. Ondertussen werd de zaak uitgebreid met een terras voor pand nummer 13 en het hele pand nummer 9. We kunnen nu aan een 200-tal klanten een zitje geven.” Hiervoor kunnen Bart en zijn moeder Paula, die nog steeds mee in het café staat, rekenen op een team van 25 enthousiaste medewerkers. “We kunnen daarbij beroep doen op een poule van studenten die graag wat komen bijverdienen.”

111

Om het feestjaar met 11 en 111 te vieren is Bart omgeschakeld naar tankbier. “We tappen nu uit drie tanks van elk 500 liter. Hierdoor hebben we geen koolzuurgas meer nodig. Dit maakt het bier beter verteerbaar, dus geen katers meer. Bovendien kunnen we het bier aan een lagere temperatuur schenken. Zo kunnen we in deze crisistijd ons pintje blijven tappen aan democratische prijzen.” Daarnaast wordt bij Bart ook de nieuwe Xtra Cristal van de ton getapt. Hiervoor zakken bierliefhebbers uit heel Limburg naar Alken af.

“Verder gaan we in dit feestjaar onze klanten regelmatig verrassen met een hapje of een happy half hour. Thema-avonden zoals een Mexicaanse avond staan ook op de planning”, aldus Bart. “Als ik terugblik op de voorbije decennia ben ik een tevreden cafébaas. Hier zijn mooie dingen gebeurd. Ooit werd een scène met Gaston en Leon in café Sportwereld opgenomen. Ook andere Vlaamse sterren kwamen bij ons een pintje drinken. En met de legendarische karaokeavonden ging iedereen uit zijn dak!”

Cafébaas Bart Jeuris en zijn mama die zelf ook nog meedraait – ©Raymond Polus

Archiefbeeld Laagdorp – ©Jos Boiten