BORGLOON – Het kasteel Mariagaarde met zijn park en boerderij in Hoepertingen (Borgloon) is verkocht. De familie Van Vloten mag zich tot gelukkige eigenaar kronen en koestert het plan om er een verblijfscentrum van te maken, met een open park voor het brede publiek.

De zusters Annuntiaten van Heverlee hadden twee jaar geleden de  opdracht gegeven om een koper te zoeken. De vraagprijs bedroeg toen 2,95 miljoen. Hoeveel de nieuwe eigneaar nu werkelijk heeft neergeteld is niet bekend. Dat het domein potentie heeft, bleek uit de oplijsting: het grote verblijfsgebouw aan de linkerzijde telt 30 kamers en een grote eetruimte, met een industriële keuken. De polyvalente zaal rechts van het kasteel heeft een sportzaal en vergaderzalen. Er is ook een boerderij en een mooie, grote ommuurde tuin met een park en een vijver.

De familie laat er geen gras over groeien en is alvast gestart met instandhoudingswerken. Het doel is om Mariagaarde te herstellen in zijn oude glorie, zonder grote verbouwingswerken uit te voeren. Ze wil vooral inzetten op verblijfstoerisme: voor groepen, voor organisatoren van conferenties, maar ook voor individuele bezoekers. Er zullen 55 kamers voor een 120-tal gasten beschikbaar zijn. Daarnaast zullen de mensen van Hoepertingen er terechtkunnen om activiteiten te organiseren. Ook blijft het park toegankelijk voor iedereen. De vijver blijft behouden en er komt een wandelroute doorheen het voor iedereen toegankelijke park. De opening wordt al in het voorjaar van 2023 voorzien.

Foto’s – © Rudi De Cock