De zebrapaden aan een aantal Truiense scholen liggen er dezer dagen begaaid bij. De oversteekplaatsen vallen steeds minder op in het verkeer en hebben dringend een onderhoudsbeurt nodig. “Ondanks de belofte van het stadsbestuur kwam er tot nu toe niets van in huis. Dit had vóór één september moeten gebeurd zijn”, zegt raadslid Eddy El Herbouti. Het raadslid is teleurgesteld dat Open Vld’er schepen Mas zijn belofte niet nakomt. “Maak hier een prioriteit van aub”, dringt El Herbouti aan.

“Schepen, wilt u alstublief de zebrapaden herverven?” Deze vraag stelde Truiens gemeenteraadslid Eddy El Herbouti (Vooruit) afgelopen maandag op de gemeenteraad van Sint-Truiden. “Ik word door ouders aangesproken”, vervolgt El Herbouti. “Ik heb enkele maanden geleden ook al de vraag gesteld. Toen kreeg ik als antwoord dat het winter was en dat de zebrapaden zouden herverfd worden in de zomer. Nu antwoordt schepen Johan Mas van Open Vld mij dat de verf op is. OK, dat was een grapje van hem, maar ik kan niet lachen met wat er nadien is gebeurd. Namelijk niets! Na het mopje beloofde hij mijn dringende vraag mee te pakken. Zeker voor de scholen terug beginnen, uit veiligheid voor de kinderen. Niet dus!”

Geen prioriteit

Ook de ouders aan de schoolpoorten stellen zich vragen. TruiensNieuws trok naar twee scholen waar de zebrapaden er begaaid bijliggen. Aan het Wijdeland te Brustem zijn de mama’s en papa’s ‘not amused’. “Hier ligt na jaren vragen eindelijk een zebrapad sinds een jaar of twee. Maar het wordt niet herverfd. Erger nog, hier geldt zelfs geen ‘zone 30’. Ik denk dat het zowat de enige school in de stad is die dat niet krijgt. Ze zouden op zijn minst de zebrapaden kunnen herverven.”

Kleuter- en basisschool Het Wijdeland te Brustem heeft geen zone 30 en een zebrapad dat vanuit de wagen nauwelijk opvalt

Het zebrapad aan de school te Brustem

Als we verder doorfietsen naar het centrum zien we eenzelfde tafereel bij De Villa (zie grote foto bovenaan), pal in het centrum. Daar geldt ‘zone 30’ wel, maar ook hier ligt het zebrapad er maar armetierig bij, zelfs erg bevuild door de duiven. El Herbouti trekt zijn conclusies: “De verkeersveiligheid is toch iets waar ze in onze stad nog veel moeten aan doen. Waar liggen de prioriteiten? Het herverven van de zebrapaden zou nu toch met man en macht zeer dringend moeten aangepakt worden. Na een herverving vallen de oversteekplaatsen veel meer op voor automobilisten. Ik vraag dit dus nog maar eens opnieuw, ook in naam van vele ouders”, besluit El Herbouti.

Het zebrapad aan De Villa, midden in de stad, bevuild door duiven

Soms is de witte streep al bijna voor helft weg en zijn het gewoon de stenen.

Foto’s – © Truiens Nieuws