De Haspengouwse steden Borgloon en Tongeren maken vorderingen inzake een toekomstige fusie. Gisteren werden de bibliotheken van beider steden al gefusioneerd. Dat was niet bepaald moeilijk; de twee werkten immers al intens samen. “Het echt in elkaar schuiven van andere diensten wordt nog een harde noot om te kraken”, zegt burgemeester Jo Feytons van Borgloon.

De bibliotheken van Tongeren en Borgloon werken al geruime tijd samen. In de loop van volgend jaar zullen de twee tot één dienst worden omgevormd. “De beide filialen in zowel ons Borgloon als in Tongeren blijven operationeel”, vertelt burgemeester Jo Feytons (Open Vld-Stroop). “Het is een mooie verrijking, het samengaan van onze bibliotheken. Maar fusie is natuurlijk veel meer dan dat. We zullen moeten nagaan hoe we bijvoorbeeld de verschillende gemeentelijke diensten in elkaar kunnen schuiven. Dat wordt een loodzware opdracht, maar niet onmogelijk”, aldus Feytons.

Zo heeft Borgloon een wel heel eigen karakteristieke jeugddienst. “We zullen moeten uitvlooien hoe we die kunnen inpassen in die van Tongeren. Je kan het organigram van Tongeren niet zomaar in dat van Borgloon schuiven. Onze jeugddienst draait erg sterk de laatste jaren;  dat willen we zo behouden natuurlijk.” De burgemeester blijft optimistisch: “We nemen de tijd ervoor en gaan stap voor stap te werk. Wij werken als college er verder aan. Het is een traag proces.”

(Foto – De huidige burgemeesters van Tongeren en Borgloon, Patrick Dewael en Jo Feytons – ©Rudi De Cock)