Als alles volgens plan verloopt, kunnen vanaf maandag 20 juni de werken aan de Tiensesteenweg richting het centrum van Sint-Truiden starten, de zogenaamde zuidkant. Eind april is de aannemer gestart met de eerste fase van de effectieve aanleg van de turborotonde op Stayen.

De wegomleidingen en de drukte ter plekke vallen goed mee. De werken verlopen vlot en het agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaf aan Truiens Nieuws een eerste update met enkele foto’s vanuit de werf.

Hoe verloopt het verkeer in fase 2?

Gemotoriseerd verkeer gebruikt de turborotonde. Afslaan richting het centrum van Sint-Truiden is niet mogelijk. Om het centrum te bereiken volgt het verkeer een omleiding via de Haspengouwlaan en de Montenakenweg. Fietsers en voetgangers maken vanaf dan gebruik van de nieuwe fietspaden rond de turborotonde. De fietsomleiding komt dus te vervallen vanaf de start van fase 2.

In de loop van dit najaar wil AWV de rotonde afgewerkt hebben. Doel is de omvorming tot een turborotonde met veilige fietspaden en oversteekplaatsen. Dat moet zowel de verkeersdoorstroming op de as Tienen-Hasselt verbeteren als de fietsveiligheid vergroten. De ingreep past in een groter plaatje om de Haspengouwse hoofdstad beter te bereiken, vooral met de fiets.