In een gezamenlijke strijd tegen het hoge aantal aanrijdingen met dassen heeft het stadsbestuur en natuurgezinde verenigingen rasters geplaatst langs de N76 tussen Kortessem en Borgloon. In 2022 werden er in Limburg maar liefst 140 dassen aangereden, waarvan 15 op het grondgebied van Borgloon. “We willen dat cijfer flink doen dalen”, zegt Jos Reekmans, actief bij Natuurpunt Borgloon. “Een raster leidt de dassen naar een tunneltje onder de baan dat hen toelaat veilig over te steken.”
De cijfers liegen er niet om. Van de vorig jaar in Limburg aantal aangereden dassen, ruim 140 diertjes, werden er 15 gewond of dood aangetroffen op het grondgebied van Borgloon. “Een triest record,” reageert Jos Reekmans, actief bij Natuurpunt Borgloon en voorzitter van de LIKONA Dassenwerkgroep van de Provincie Limburg. “Samen met het stadsbestuur, Natuurpunt en met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) worden er nu rasters voorzien vanaf de brug over de verkavelingsweg, richting Kortessem, aan beide kanten van de weg en over een lengte van bijna 1 kilometer. Op deze plek worden veel dassen aangereden. Eerder werden andere zwarte punten in Borgloon aangepakt. De rasters leiden de dassen naar een bestaande, veilige tunnel onder de gewestweg, langswaar onze ‘Haspengouwse panda’ veilig de oversteek kan maken.”
Black points
“Momenteel zijn er zo’n 500 burchten in Limburg, waarvan 35 in Borgloon, samen goed voor ongeveer 70 dassen”, vult Joke Rymen van RLVH aan. Rymen coördineert de werken. “Helaas belandt 10 procent van de Limburgse dassen onder autowielen. De meeste slachtoffers vallen in Voeren, Tongeren en Borgloon. Om dat cijfer naar beneden te krijgen, moeten we ons richten op de zogenaamde ‘black points’, plekken waar veel dieren worden aangereden. We zijn dan ook heel blij en dankbaar dat de stad Borgloon enthousiast mee aan boord stapte om dit dassenraster te plaatsen. Zij zorgt voor de financiering van de materialen en de werkuren van de arbeiders van de sociale economieploeg van De Winning, die de rasters plaatsen.”
Schepen van Omgeving Jeroen Bellings (Open Vld-Stroop) verduidelijkt: “Dankzij de nieuwe rasters wordt de das dus veilig omgeleid. Vroeger was er ook een blackpoint op de N79 van Borgloon naar Tongeren, op het stuk tussen de Aveve en Gardenforum. Nadat hier rasters zijn geplaatst, vallen er opmerkelijk minder verkeersslachtoffers op deze weg.”
Mascotte
“Borgloon vormt de ideale leefomgeving voor dassen,” pikt Rymen in. “De das is een typische inwoner van Zuid-Limburg en niet voor niets onze mascotte bij RLHV. Bijkomend voordeel is dat de rasters ook goed zijn voor heel wat andere dieren. Zo werden er op dit stuk van de N76 jaarlijks tientallen egels overreden. Met deze interventie zullen we dus heel wat andere verkeersslachtoffers onder de dieren helpen vermijden.”
Aangereden dier gespot? Als je zeker bent dat het dier overleden is, bel je best de politie. Zij contacteren dan een specialist die de dieren ophaalt voor wetenschappelijk onderzoek. Als het dier nog leeft, kan je het Natuurhulpcentrum verwittigen.
Foto’s ©RLHV