In de kapel van klooster Nieuwland werkt Stefaan Vermeulen aan twee kunstwerken onder de titel ‘the world united’. Op 17 juni zal hij de twee aparte doeken, bestaande uit kleinere mozaïekdoeken, die van Haspengouw en die van Raqqa als stad in oorlog, verenigen. “Hoe kan een betere wereld er dan uitzien”, vraagt hij zich af. Het publiek kan komen kijken hoe de werken vorderen, en iedereen wordt uitgenodigd op het Loonse tuinfeest om ze tot één geheel te zien samensmelten.

Op een doek van 4,90 meter hoog op 3 meter breed werkt Stefaan Vermeulen een Haspengouws landschap af. “Dit is de wereld die we koesteren, onze wereld hier in Zuid-Limburg”, vertelt Stefaan. “Op het andere doek zie je de stad Raqqa van Syrië, in oorlogsgebied. Het had evengoed Mariënpol kunnen zijn. Raqqa werd na een maandenlange belegering ingenomen door de Koerdisch-Noord-Syrische. Daarbij werd de stad nagenoeg geheel verwoest. Stukgeschoten illusies.” Nog tot en met 16 juni werkt kunstenaar Stefaan Vermeulen gestaag verder aan twee werken tegelijkertijd in de rustige omgeving in het Brigittijnenklooster. Daar leven ook Oekraïense vluchtelingen. “Soms komen ze hier in de kapel al eens binnenwandelen om te kijken naar de kunstwerken. Het werd even heel confronterend toen een van de vluchtelingen me vroeg of dat Mariënpol was. Daar word je toch stil van.”

De Oekraïense vluchtelingen die gehuisvest zijn in klooster Nieuwland zien in Raqqa ook ‘hun’ Mariënpol 

Een betere wereld

Op vrijdag 17 juni is er het tuinfeest met toonmomenten van de kinderen van Pentagoon Academie.  Stefaan zal dan beide megawerken presenteren, en onder muzikale begeleiding van Steven De bruyn & Friends de mozaïekstukken demonteren en herschikken tot één werk van 10 meter op 3. “Eerst zullen beide werken tegen elkaar worden geschoven. Elk doek is in feite een aaneenschakeling van kleine stukken die ik met velcro bevestigd hebt. Je ziet het nauwelijks. Ik ga vervolgens de mozaïekstukken van beide doeken tot één groot geheel verwerken. Het verenigen van beide werelden op doek, ‘Uniting The World’, zal improvisatie van het moment worden. Wat is een betere wereld? Hoe zal die eruit zien? Ik zal dan live voor publiek een toekomstperspectief brengen zoals ik het als kunstenaar beleef. Wat geeft dat als we die twee werelden één laten worden?”

Praktisch

Je kan de voortgang van de kunstwerken (gratis) bijwonen in de kapel van klooster Nieuwland. Kijk best eerst even op stefaanvermeulen.be Parallel met het toonmoment van de kinderen van Pentagoon Academie, afdeling Borgloon, nodigt het stadsbestuur iedereen uit op vrijdag 17 juni voor een gezellig samenzijn. Breng je eigen picknickmand mee en kom lekker buurten in de tuin tussen 17 en 20 uur.

Kunstenaar Stefaan Vermeulen werkt aan een Haspengouws landschap. “Toen ik van Genk naar Kortessem verhuisde was ik verbaasd over de mooie landschappen in onze Haspengouwse regio.” Op de foto zie je ook dat het werk nog niet af is en dat de verschillende panelen samen een groot doek vormen.

Foto’s ©Rudi De Cock