Velm, belangrijke deelgemeente van Sint-Truiden want ons water komt er vandaan, wil zich graag profileren als warmste gemeente van Vlaanderen. En als dat niet lukt toch alleszins van Groot Sint-Truiden. De vele bloembakjes met opschrift in de straten moeten dit duidelijk maken. Ook andere hartverwarmende initiatieven zoals ‘sop op ’t durp’ en een onderafdeling van buurtrestaurant ‘den teluur’ (de soetàs dus eigenlijk) moeten bewijzen dat het de Velmenaren menens is.

Velm is ook de thuisbasis van onze twee meest recente burgemeesters Veerle H. en J. Engelbosch. Die zullen het eerder warm onder de voeten hebben, maar dat kan waarschijnlijk toch niet de bedoeling zijn van het warmste dorp.

Ook thuisbasis van de onvolprezen blaaskapel De  Oppenheimers (onvolprezen:  weeral zo een mooi woord uit onze rijke Vlaamse taal) die na twee jaar hun jaarlijkse traditie terug oppikte, en er hun befaamde Oktoberfeesten inrichtten. Voorwaar in deze barre crisistijden toch een uitdaging van deze moedige groep warme muzikanten, want ja hun roots liggen uiteindelijk toch ook in het warmste dorp. En dan denk je dat dit toch de steun, in de vorm van een bezoekje, van ons gemeentebestuur verdiend. Maar kijk, alle 35 gemeenteraadsleden kregen een uitnodiging in hun virtuele brievenbus. Slechts twee van hen deden de moeite om een (ontwijkend) antwoord te formuleren, bij de andere 32 viel de uitnodigingen in dovemansoren. Zelfs J.Engelbosch, nochtans de buurman van de Oktoberfeesten, je weet wel het huisje op de wei, in zijn geval de geitenwei, heeft zelfs het tipje van zijn neus niet laten zien. Die was toen waarschijnlijk bezig met de zware onderhandelingen om zijn sjerp te behouden. Alleen Ludwig V. was er, zoals elk jaar trouw op post. Maar goed niet getreurd, gemeenteraadsleden, schepencollege en burgemeesters zijn nu eenmaal steeds druk in de weer om Sint-Truiden zo goed als mogelijk te besturen, en hebben dan ook tal van andere verplichtingen.

De Oppenheimer Oktoberfeesten zelf mochten wederom een succes genoemd worden, en wat vooral opviel is de dynamiek van deze nochtans niet zo jonge blaaskapel. Het goed gevulde parochiaal centrum was collectief laaiend enthousiast tijdens hun optreden. De warme reacties in het warmste dorp van Vlaanderen waren zo overweldigend dat de Oppenheimers prompt besloten om nog enkele jaar verder te doen. Dus nu reeds een warme uitnodiging voor iedereen, ook de gemeenteraadsleden, om volgend jaar 1 oktober aanwezig te zijn op de 20ste editie van de Oppenheimer Oktoberfeesten. En nog een kleine kanttekening voor Shop & The City: Sint-Truiden heeft dus ook een eigen authentieke blaaskapel. Misschien wel een interessant weetje voor als er nog eens een ‘Oktoberfest’ editie van de Haspengouw markt georganiseerd wordt.