Ook op onze redactie krijgen we vragen over de coronacijfers. En ja, ze stijgen, maar ook nee, er is geen reden tot paniek.

Dagelijks leggen er ruim 3000 mensen een positieve coronatest af. Tussen 1 en 7 oktober werden dagelijks gemiddeld 3.153 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat cijfer stijgt met 11 procent in vergelijking met de week daarvoor. De opnames in ziekenhuizen loopt nu op tot 111 per dag. Op de afdeling intensieve zorg blijft het aantal patiënten nog relatief klein: daar liggen op dit moment 75 mensen met corona. In totaal kloppen we in alle ziekenhuizen samen af op een totaal van 1500. Ook in oktober 2020 en oktober 2021 werd de drempel van de 1.500 patiënten overschreden. Het aantal zakte toen telkens pas weer onder de drempel in de maand mei van het jaar daarop. Met tussendoor een lockdown (in 2020) en een coronapas (in 2021).

De achtste golf laat zich voelen

“Er is geen reden tot paniek, maar het is wel een reden om je voorzorgen te nemen”, zeggen virologen. “Het zijn geen scenario’s met een explosieve stijging zoals in het begin van de pandemie, maar zie de stijging als een reden om je te laten vaccineren. Wees ook niet gegeneerd om een mondmasker te dragen op de trein. Het helpt ook tegen griep of andere virussen. En zeg op een familiefeest gerust ‘ Mij moet ge niet kussen’ als je je niet helemaal top voelt. Het zijn kleine dingen waarmee je vermijdt dat je ziek wordt en waarmee je de zorg ontlast. We hebben de voorbije jaren ­geleerd dat dat werkt. Het is leren leven met het virus.”

Tweede boosterprik

Vooral de 65-plussers laten zich voor een tweede keer boosteren. Ruim 75% liet dat al doen. Maar de leeftijdscategorie tussen 50 en 65 jaar, toch ook een risicogroep, laat dat veel minder doen. Het zou gaan om slechts 37% van de bevolking in die categorie.

Foto © Rudi De Cock