“We zien momenteel een stijging in de besmettingscijfers en ook de ziekenhuiscijfers stijgen. De sterftecijfers stabiliseren wel. We zien ook minder overlijdens bij rusthuisbewoners en er worden minder mensen boven de 80 jaar opgenomen in het ziekenhuis. Bij 60- en 70-plussers stijgen de ziekenhuisopnames wel nog”, zei Van Gucht op de persconferentie van Sciensano deze voormiddag.
“We zien sinds begin januari wel meer besmettingen van de Britse variant. Uit voorlopige schattingen, tot en met 23 januari, bedraagt dit zo’n 10 procent van de besmettingen. Er blijft wel nog grote onzekerheid bij die cijfers”, aldus Van Gucht. Grootste toename zien we in de provincie Limburg. Het is nu de 16de dag op rij dat de cijfers stijgen in Limburg. Vooral de laatste drie dagen zien we een versnelde toename.
De grootste toename in het aantal besmettingen zien we vooral bij kinderen en tieners met respectievelijk +84 procent en +18 procent. Bijna 1 op 5 besmettingen wordt nu dus vastgesteld bij kinderen en tieners. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met de uitgebreide teststrategie in de scholen.
“We zijn nog niet in de fase dat we de teugels mogen laten vieren. We moeten de strijd samen blijven aanbinden. Daarom is het belangrijk om snel te kunnen vaststellen wie besmet is. Gelet op de toenemende uitbraken paste de overheid haar testbeleid aan. Er zijn genoeg testen beschikbaar. Alle labo’s hebben grote inspanningen geleverd. Bijna 92 procent van labo’s slagen erin om het resultaat binnen 36 uur aan de patiënt mee te delen. Contacttracers bereiken 85 procent van de indexcases, dat zijn mensen met een positief testresultaat, en 87 procent van de hoogrisicocontacten binnen de 24 uur”, zei Karine Moykens, hoofd van het Interfederaal Comité Testing en Tracing.