De coronacijfers blijven in ons land in de goede richting gaan: het aantal ziekenhuisopnames daalt naar 11 per dag, tegenover 15 een week voordien.

Ook het gemiddeld aantal besmettingen per dag blijft in dalende lijn gaan: er werden deze week nog 80 besmettingen per dag vastgesteld, tegenover 96 de week voordien, een daling met 16 procent. Het aantal ziekenhuisopnames daalde met 26 procent.
Gemiddeld zijn de voorbije week bijna 5 mensen per dag overleden aan covid-19, ook een daling met 25 procent ten opzichte van een week eerder. In totaal zijn nu 9.771 mensen overleden.
Er lagen vrijdag 3 juli nog 168 mensen in het ziekenhuis. Ook dat cijfer blijft gestaag naar beneden gaan. 32 mensen liggen op intensieve zorg.

Hou steeds in gedachte dat dit weekcijfers zijn die het gemiddelde van de voorbije week zijn

De virologen van de expertengroep GEES zijn echter niet te spreken over de toelating om te dansen op trouwfeesten. “Dit moet je vooral doen als je opnieuw een opflakkering van het virus wil”, zegt Erika Vlieghe aan VRT NWS. “We zitten op een hellend vlak”, zegt haar collega Marc Van Ranst: “Mensen willen altijd maar meer terug naar het gewone leven. Dit zal blijven gebeuren, tot de cijfers plots de hoogte in gaan.”

Er is ook een nieuwe en ernstige uitbraak van corona in Catalonië (de Spaanse regio rond Barcelona en de Costa Brava let Lloret de Mar en Salou). Een 200.000-tal mensen opnieuw in lockdown geplaatst om een nieuwe piek van de corona-epidemie in te dammen. Mensen die uit deze streek terug komen uit vakantie wordt aangeraden vrijwillig in quarantaine te gaan, zich te laten testen en zich rigoureus aan hun bubbel te houden. We weten nog allemaal wat er gebeurd is, toen we eind februari vrij en vrolijk terugkwamen van skivakantie in Sud-Tirol en Oostenrijk.