Situatie in woon-zorgcentra blijft vrij stabiel. In de voorbije week daalde het aantal nieuwe bevestigde gevallen in Vlaanderen en steeg lichtjes in Brussel en Wallonië. In alle regio’s blijft het wel relatief laag. Dat avernamen we tijdens de persconferentie van Sciensano vrijdagvoormiddag

In Vlaamse woon-zorgcentra werden er afgelopen week 6,4 nieuwe besmettingen per 1.000 bewoners gerapporteerd. De week ervoor waren dat er 6,5. In Wallonië gaat het over 4,1 tegenover 3 op 1.000 de week ervoor. In Brussel 4,5 tegenover 1 op 1.000 in de week ervoor. 16 procent van de Vlaamse wzc rapporteert minstens 1 Covid-geval. In Wallonië gaat dat om 12 procent en in Brussel is het 6 procent.
Het aantal grote uitbraken kent een lichte toename in Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen gaat het om zes procent. In Wallonië is dat drie procent en in Brussel zijn er geen grote uitbraken.

Bijna kwart miljoen gevaccineerd
243.412 mensen hebben een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. 3.458 mensen hebben een tweede dosis gekregen. 15 procent van 80-plussers hebben nu een eerste vaccinatie gehad. In de wzc heeft 82 procent van de bewoners een eerste dosis gekregen.

Bijwerkingen blijken zeldzaam te zijn. Tot en met 26 januari werden er 262 meldingen van vermoedelijke bijwerkingen van het Pfizer-vaccin en 2 meldingen van Moderna gerapporteerd. Zeven werden beschouwd als ernstig. Door een verschil in rapporteringsperiode kunnen de cijfers wel een vertekend beeld geven.
Er zijn wel al 14 overlijdens kort na vaccinatie gemeld. Die patiënten waren allemaal ouder dan 70 jaar, waarvan vijf ouder dan 90. Elk overlijden werd grondig onderzocht. Er is nooit een oorzakelijk verband met het vaccin gevonden.

Britse variant in opmars
De meeste uitbraken worden gemeld in woon-zorgcentra (33 procent van alle uitbraken), gevolgd door de bedrijven (26 procent) en dan de scholen (21 procent). “De Britse variant vertegenwoordigde 20 procent van de besmettingen in de derde week van januari. Dat is een duidelijke stijging in vergelijking met de eerste week van januari. Toen ging het om 9 procent”, zei Van Gucht. “De Britse variant is duidelijk aan een opmars bezig in België.”  De Zuid-Afrikaanse variant wordt tot nu toe niet vaak waargenomen, behalve een grote uitbraak in Oostende.

Driekwart van besmettingen bij kinderen en tieners
Bij kinderen onder de 10 jaar zien we meer dan een verdubbeling op een week tijd. Plus 128 procent. Bij tieners is dat een toename van plus 41 procent.
Driekwart van het aantal vastgestelde besmettingen vindt nu plaats bij kinderen en tieners. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de sterke stijging van de testen in die leeftijdscategorie en de uitgebreide testcampagnes op de scholen.

Versoepelingen? No way!
“Het is een moeilijke boodschap, maar op dit moment is het onmogelijk om een termijn te zetten op wanneer we versoepelingen kunnen doorvoeren. Voorspellingen zijn moeilijk te maken. Wanneer we gaan versoepelen als de cijfers nog te hoog zijn, is dat het ideale recept voor een nieuwe opstoot en een derde golf. We moeten er nu naar streven dat als we versoepelen dat het voor de komende 100 jaar is en niet voor de komende maand.”