Elke dag raken in ons land nog gemiddeld 86 mensen besmet met het sars-CoV-2-virus. Dat blijken vaker vrouwen, twintigers en Brusselaars. En ook de rusthuizen verdwijnen, quasi uit de statistieken.

Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag gaat met 1 procent licht omhoog. De voorbije week werden 86 mensen met een besmetting met het coronavirus gemeld, tegenover 85 de week voordien. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano.

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames ligt op iets meer dan 10 per dag, tegenover bijna 14 per dag een week voordien. Ook het aantal doden gaat verder naar beneden naar gemiddeld 3,4 per dag tegenover 5,4 per dag een week voordien.

Er zijn nog 165 ziekenhuisbedden ingenomen dat zijn er 38 minder dan vorige week. Op intensieve zorg liggen er nog 32 patiënten, vier minder dan een week geleden.

Tussen 29 juni en 5 juli werden er 602 nieuwe gevallen gerapporteerd. Daarvan bevonden er zich 365 of 61 procent in Vlaanderen, 116 (19%) in Wallonië en 120 (20%) in Brussel. De woonplaatsgegevens waren niet beschikbaar voor 1 geval.

In totaal zijn er nu 35.021 gevallen en 9.778 overlijdens ten gevolge van covid-19 geregistreerd in ons land. Sinds 10 april werden er 938.069 tests uitgevoerd.

Tijdens de laatste bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op 24 juni is er geen beslissing genomen over een verplichting van mondmaskers in winkels. Nochtans hadden virologen en gezondheidsexperts daar om gevraagd. Maar de GEES, waarin ook andere experts zetelen, kwam niet tot een gezamenlijk advies tot verplichting. De Veiligheidsraad hield het dan ook op een ‘sterke aanbeveling’ om een mondmasker te dragen in de winkel.

Maar sindsdien is de kwestie niet gaan liggen. Nu heeft de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de FOD Volksgezondheid, een officiële aanbeveling gedaan om mondmaskers in winkels te verplichten.

‘Het virus kan niet alleen worden verspreid door direct contact en druppeltjes, maar ook door microdruppeltjes die veel kleiner zijn en tot drie uur in de lucht blijven hangen’, verklaart Nicolas Van Larebeke, wetenschappelijk expert van de Hoge Gezondheidsraad, in De Ochtend op Radio 1. ‘In een gesloten ruimte kunnen die druppeltjes zich eventueel in de lucht opstapelen. Dat kan dus een risico op infectie met zich mee brengen. Dat wetenschappelijk inzicht wordt duidelijker met de tijd.’