Er zijn in de periode van 7 tot 13 juli gemiddeld 114,7 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus bevestigd in ons land. Dat is 32,1 procent meer dan een week eerder. De stijging is merkbaar in het hele land, en bij alle leeftijdsgroepen. Viroloog Mark Van Ranst spreekt van ‘een belangrijke wake-up call’. Het zat er ook aan te komen!

Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het wetenschappelijke instituut Sciensano. Het is al de tiende dag op rij dat de cijfers stijgen. Opmerkelijk is dat afgelopen maandag alleen 216 mensen positief testten. Dat er op maandag meer positieve testen zijn, is niet onlogisch. Mensen wachten vaak tot na het weekend om zich te laten testen, of krijgen dan pas een afspraak voor een staalafname. Maar toch!

Lockdown 17 maart, 214 besmettingen 15 maart
Maar ook al speelt dat weekendeffect: het cijfer voor maandag is wel het hoogste sinds 25 mei. De stijgende cijfers zijn een indicatie dat het virus opnieuw aan kracht wint.  Ter vergelijking op 15 maart hadden we 214 nieuwe gevallen en 17 maart was de start van de lockdown.

Volgens berekeningen van de UHasselt en de UAntwerpen ligt het reproductiegetal al een aantal dagen hoger dan 1, dat zei premier Sophie Wilmès woensdag na de Nationale Veiligheidsraad.

Er werden vandaag 12 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames stabiliseerde de afgelopen week op gemiddeld 10 per dag. Dat is nog steeds laag: op de top ging het in één week om gemiddeld 561 per dag. Maar het is wel voor het eerst in meer dan drie maanden tijd dat het aantal ziekenhuisopnames niet meer afneemt.

In totaal zijn er drie nieuwe overlijdens gemeld. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers in ons land komt daardoor op 9.795 te staan.

‘Wake-up call’
Viroloog Mark Van Ranst zegt in De Ochtend op Radio 1 dat er nu ‘absoluut werk aan de winkel’ is. “Iedereen moet hier mee aan de slag”. Hij roept opnieuw op om de voorschriften strikt na te leven. Hij wijst nadrukkelijk op het beperken van sociale contacten: “Die regel van 15 personen is er niet voor niets gekomen”.

Van een verdere versoepeling kan wat hem betreft geen sprake zijn. Hij sluit ook niet uit dat de Veiligheidsraad van volgende week zelfs zal moeten praten over een nieuwe verstrenging. “Wanneer de cijfers zo blijven evolueren, dan zal dat zeker op tafel komen”.