Woonzorgcentra niet meer corona-vrij

Corona

“De voorbije weken hebben we ook een duidelijke stijging vastgesteld van het aantal covid-besmettingen in woonzorgcentra. Dat is vooral in Brussel en Wallonië het geval, maar ook in Vlaanderen begint het merkbaar te worden.”

Dat zegde viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano deze voormiddag. “Tot voor kort was het aantal nieuwe infecties overal laag, met minder dan 3 per duizend rusthuisbewoners per week. De laatste weken is er een duidelijke stijging, grotendeels te verklaren door de toename in een beperkt aantal woonzorgcentra. Niettemin neemt het aantal infecties overal toe.”

Volgens de cijfers van Sciensano gaat het op 4 op 1.000 in Vlaanderen, 9 op 1.000 in Wallonië en 12 op duizend in Brussel. “In 95 procent van de Vlaamse woonzorgcentra zijn er geen gevallen, in Brussel is dat bij iets minder dan 80 procent. Dat is wel veel meer dan tijdens de eerste golf. Toen bleef volgens van -slechts 10 procent van de woonzorgcentra virusvrij”, aldus Steven Van Gucht.

Toch wijst Van Gucht erop dat de gegevens van de verschillende gewesten onderling moeilijk te vergelijken zijn. “Het aantal en de grootte van de woonzorgcentra verschilt sterk, net als de frequentie waarmee preventief wordt gescreend. Dat kan een deel van het verschil verklaren.”

Van Gucht bedankte wel uitdrukkelijk de medewerkers van de woonzorgcentra. “Jullie dragen dagelijks met veel verantwoordelijk zorg voor een kwetsbare groep van de maatschappij, en jullie dragen uit alle macht zorgt om hen niet te besmetten met Covid. Doe zo verder, ook tijdens de komende maanden, die moeilijk zullen blijven.”

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Corona
Recordaantal coronapatiënten in onze ziekenhuizen, 132 doden in één dag

Nooit eerder lagen zoveel coronapatiënten in ons land in het ziekenhuis. Volgens de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano worden momenteel 5.924 bedden in onze ziekenhuizen bezet door COVID-patiënten. Dat zijn er meer dan op 6 april tijdens de eerste golf, toen sprake was van een recordaantal …

Corona
1
“Virus voelt zich als een vis in het water: u bepaalt of de mensen nog in ziekenhuizen verzorgd kunnen worden”

“Deze periode is een van de moeilijkste van de pandemie. In deze gure herfst gedijt het virus het best. Het virus voelt zich als een vis in het water. Dit wordt onze belangrijkste beproeving om het virus te overwinnen.” Met deze woorden opende viroloog Steven Van Gucht de persconferentie van …

Corona
Sint-Truiden voert coronamaatregelen van Vlaamse Regering vervroegd in

Sint-Truiden voert als tweede Limburgse gemeenten de coronamaatregelen vervroegd in. In Houthalen-Helchteren gelden ze vanaf woensdagmiddag 12 uur, in Sint-Truiden gaan ze in om 18 uur. De nieuwe maatregelen die de Vlaamse regering maandagavond afkondigde, gaan officieel pas vrijdagavond om 18 uur in. Toch klinken hier en daar al de …