“De voorbije weken hebben we ook een duidelijke stijging vastgesteld van het aantal covid-besmettingen in woonzorgcentra. Dat is vooral in Brussel en Wallonië het geval, maar ook in Vlaanderen begint het merkbaar te worden.”

Dat zegde viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano deze voormiddag. “Tot voor kort was het aantal nieuwe infecties overal laag, met minder dan 3 per duizend rusthuisbewoners per week. De laatste weken is er een duidelijke stijging, grotendeels te verklaren door de toename in een beperkt aantal woonzorgcentra. Niettemin neemt het aantal infecties overal toe.”

Volgens de cijfers van Sciensano gaat het op 4 op 1.000 in Vlaanderen, 9 op 1.000 in Wallonië en 12 op duizend in Brussel. “In 95 procent van de Vlaamse woonzorgcentra zijn er geen gevallen, in Brussel is dat bij iets minder dan 80 procent. Dat is wel veel meer dan tijdens de eerste golf. Toen bleef volgens van -slechts 10 procent van de woonzorgcentra virusvrij”, aldus Steven Van Gucht.

Toch wijst Van Gucht erop dat de gegevens van de verschillende gewesten onderling moeilijk te vergelijken zijn. “Het aantal en de grootte van de woonzorgcentra verschilt sterk, net als de frequentie waarmee preventief wordt gescreend. Dat kan een deel van het verschil verklaren.”

Van Gucht bedankte wel uitdrukkelijk de medewerkers van de woonzorgcentra. “Jullie dragen dagelijks met veel verantwoordelijk zorg voor een kwetsbare groep van de maatschappij, en jullie dragen uit alle macht zorgt om hen niet te besmetten met Covid. Doe zo verder, ook tijdens de komende maanden, die moeilijk zullen blijven.”