Het aantal ziekenhuisopnames wegens het coronavirus is op een week tijd met 26 procent gestegen. Dat blijkt zaterdagmorgen uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. Ook het aantal nieuwe besmettingen is nog altijd stevig aan het toenemen.

In de week van 13 tot en met 19 maart werden dagelijks gemiddeld 187,0 mensen met COVID-19 opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een toename met 26 procent in vergelijking met de zeven voorgaande dagen. Momenteel worden 2.153 coronapatiënten verzorgd in het ziekenhuis, van wie er 550 op de afdelingen intensieve zorgen liggen.

210320-cijfersBesmettingen
Het aantal nieuwe bevestigde besmettingen is in de week van 10 tot en met 16 maart gestegen met 36 procent. Er kwamen dagelijks gemiddeld 3.438 besmettingen met het coronavirus bij. Er werden wel meer tests afgenomen, maar de positiviteitsratio is ook gestegen naar 7,2 procent. Sinds het begin van de pandemie zijn in België al 827.941 mensen besmet geraakt en dat zijn er 5.140 meer dan gisteren.

Overlijdens
Het aantal bijkomende overlijdens wegens COVID-19 is in diezelfde week wel afgenomen. Er stierven in die periode gemiddeld 23,6 mensen per dag, een daling met 6,8 procent sinds de voorgaande week. Het coronavirus heeft hier in totaal aan 22.650 mensen het leven gekost.

Limburg niet anders
Ook de Limburgse cijfers blijven stijgen. Genk (4.128, +29) blijft het epicentrum, Hasselt (3.117, +15) en Sint-Truiden (2.558, +11) stijgen minder vlug. Maar ook in de andere gemeenten van Haspengouw stijgen de cijfers: Nieuwerkerken +1, Heers, Gingelom en Borgloon +2, Wellen +3 en Kortessem +4.

Aan de vaccinatie kan ook nog veel verbeteren. Natuurlijk zijn die mensen afhankelijk van de aanvoer van vaccins, maar aan het huidige tempo gaat Wouter Beke zijn datum van 11 juli (dan zou iedereen de eerste prik al gehad hebben) moeten inslikken.

Margot Cloet  en virologen zwaar ontgoocheld
Margot Cloet van Zorgnet-Icuro (de koepel van de ziekenhuizen) is ontgoocheld door de beslissingen van het Overlegcomité gisteren. “Kan iemand uitleggen hoe de (niet) beslissingen van vandaag de curve en de situatie in de ziekenhuizen gaat doen afbuigen? Ik kijk ernaar uit”, schrijft ze op Twitter. Aan VRT Nieuws zegt ze er niet bij te kunnen dat geen strengere maatregelen opgelegd zijn. “Ik vrees dat het aantal ziekenhuisopnames nog verder moet stijgen voor men drastisch zal ingrijpen.” De virologen Van Ranst en Van Gucht reageerden gisteren ook al op dezelfde wijze en voorspelden weinig goeds.