Onlangs werden in Alken de talrijke slachtoffers van het coronavirus herdacht. Geen enkele andere gemeente in ons land is naar verhouding meer getroffen door de pandemie dan Alken. De omstandigheden waarin we van velen afscheid hebben moeten nemen maakten het nog pijnlijker. Zo’n verlies is niet alleen moeilijk voor de dierbaren, maar ook voor de gemeenschap.
- door Eline Cheprassova – studente aan UCLL, Campus Diepenbeek, Management, KMO & Ondernemen, Marketing
Vier dagen nadat de lockdown begon, op 17 maart 2020, stierf de eerste coronapatiënt in Alken. Het was het begin van een lange lijdensweg voor hun volledige gemeente. De omstandigheden waarin ze van vele afscheid moesten nemen maakte het verlies nog pijnlijker. In de eerste plaats voor de getroffen families maar zeker ook voor de rest van de inwoners. Daarom besloot het gemeentebestuur om troostplekken te maken met als symbool voor dit gezamenlijke rouw en verwerkingsproces de paardenbloem.
Elke parochie heeft nu zijn eigen troostplek. Deze 3 locaties zijn te vinden in Alken-Centrum, Terkoest en Sint-Joris. Verdriet is hier een effectieve plek om een moment van vrede te vinden, in volledige rust, na het verlies van een geliefde die je door deze pandemie bent verloren. Daarom werden er in drie parochies bloemenweides van keramiek gemaakt als een stille troostplek. Elke plek is gedecoreerd met een prachtig kunstwerk dat aansluit bij het symbool van de paardenbloem. In het voorjaar van 2020, toen het virus de meeste slachtoffers maakte in de gemeente, stonden de weiden van Alken vol met paardenbloemen. Een symbool voor de vergankelijkheid van het leven maar tegelijkertijd eentje van hoop en wedergeboorte. Zo werd de paardenbloem al gauw het symbool van de Alkense strijd tegen het coronavirus. Om de opening met de Alkenaren te kunnen delen, heeft de gemeente een herdenkingsfilmpje gemaakt. Dit filmpje bevat recente ervaringen, zoals de opening van de troostplekken.
Nieuwerkerken
Ook de andere Haspengouwse steden en gemeenten hebben intussen een tastbaar herdenkingsteken of -plaats. In Nieuwerkerken heeft het gemeentebestuur een monument uit een cortenstalen plaat met gefreesde letters met daarop een gedicht. De letter die de naaste familieleden ontvingen is de eerste letter van de naam van hun geliefde.