Wie een feestje wil organiseren met meer dan 10 personen (max 50) moet dat doen onder de controle van een professionele cateraar, dit zowel voor in je tuin als in een feestzaal. Dit heeft Vlaams minister-president Jan Jambon zondag op de Antwerpse regionale zender ATV verklaard.

Feesten onder de 10 personen is toegelaten. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.  Daarbij moet iedereen bovendien voldoende afstand houden van elkaar.  Als dat niet gaat, zijn mondmaskers verplicht.

Indien er meer dan 10 mensen feesten thuis, kan dat maar dan dient het professioneel georganiseerd te worden en dit volgens dezelfde regels als in de horeca. Een cateraar is verantwoordelijk voor de toepassing van deze regels. Concreet betekent dit dat bij een groot tuinfeest thuis, de tafels minstens 1,5 meter uit elkaar staan en er hoogstens vier mensen aan tafel mogen zitten.

Hoe het zit met kinderfeestjes voor kinderen onder de 12 jaar, waar bijvoorbeeld 100 kinderen kunnen samenkomen, is voor onze redactie nog niet duidelijk, daar deze niet in de telling worden opgenomen… Zo is het ook niet duidelijk voor kinderen die op kamp zijn en  meer dan 10 volwassen begeleiders hebben of met 12+ werken… Gaan deze dan ook met een cateraar moeten werken indien ze bv. samen rond een kampvuur zitten in hun bubbels en hier een klein feestje rond bouwen? Hoe zit het in Wallonië en Brussel, zijn daar dezelfde maatregelen als in Vlaanderen?