Alken werd in de eerste coronagolf zeer zwaar getroffen door het coronavirus als gemeente met het hoogste aantal overlijdens per inwoner in België. De omstandigheden waarin we van velen afscheid moesten nemen maakten het nog pijnlijker. Niet alleen voor de nabestaanden, maar ook voor een gemeenschap is zo een verlies moeilijk om te verwerken.

sony-dsc-3

“Daarom is de gemeente snel in actie geschoten om een passende manier te vinden om het verwerkingsproces van alle betrokkenen te ondersteunen. Om de herdenking in al zijn facetten de inhoud te kunnen geven die het nodig heeft werd bovendien een extern begeleidster, Lies Daenen, aangesteld om het volledige proces rond rouwen, herdenken en verwerken te kunnen uitwerken i.s.m. iemand die vertrouwd is met deze materie”, aldus burgemeester Marc Penxten van Alken

Alken Herdenkt bestaat uit verschillende aspecten: werd we de paardenbloem gekozen als herdenkingssymbool, werden er troostplekken aangelegd in onze 3 parochies waarin we telkens een kunstwerk/herdenkingsmonument integreerden en werd er hard gewerkt om onze Alkenaren morgen, zaterdag 13 maart 2021 een eerste herdenkingsmoment te kunnen geven

De troostplekken in samenwerking met Ferm Alken
Omdat de nood aan herdenking, verbintenis en troost in onze gemeenschap groot bleek te zijn besloot het gemeentebestuur aan het begin van de coronacrisis om 3 troostplekken in te richten, eentje in elke parochie. Ferm Nationaal lanceerde op dat moment hun PlantTroost en ook hier in Alken waren de verschillende afdelingen van Ferm reeds aan het brainstormen over hoe zij dit project in Alken konden lanceren. “Na 210312-paardenbloem3een kort overleg tussen het gemeentebestuur en Ferm Alken werd er besloten om het project samen uit te werken en de troostplekken op maat van Alken te maken. De locaties van de troostplekken werden zorgvuldig uitgekozen op een rustige plaats en waar mogelijk naast het fietsroutenetwerk. De troostplek in Sint-Joris ligt aan de Sint-Joriskapel, in het Centrum ter hoogte van de bibliotheek aan de kant van de Papenakkerstraat en in Terkoest aan Beiserenveld en ’t Wisseboske”, zegt burgemeester Penxten. Hoe zien de troostplekken eruit?

Dichteres Mona Thijs maakte voor elke troostplek een passend gedicht. Binnenkort kan je de gedichten elk apart op een troostplek lezen maar ook samen vormen ze één mooi geheel.

 

Waarom de paardenbloem?
Terwijl de coronacrisis in volle hevigheid woedde, stonden de weides in het groene, landelijke Alken vol paardenbloemen. Tijdens de bloeiperiode, in de lente, stierven in Alken heel veel mensen aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Marc Penxten: “De felgele bloemen kwamen tot bloei en verwelkten, maar gingen weer open als pluizenbollen, de hoop van het nieuwe leven bevattend. In een periode van verwarring, pijn en verlies herinnerden ze ons aan de cyclus van het leven. Aan de vergankelijkheid én aan de hoop op nieuw leven na de dood. We hopen dat de paardenbloem voor altijd een teken mag zijn voor Alken, voor een herinnering, maar ook voor een nieuwe start, voor nieuw leven. De paardenbloem werd tevens verwerkt in het herdenkingsmonument dat op elke troostplek geplaatst werd.”

210312-paardenbloem1Kunstwerken, ontworpen door Anita Sampermans
Voor het herdenkingsmonument dat in het teken van de paardenbloem mocht zijn, wilde de kunstenares een plaats creëren waar de mensen een tijdje kunnen vertoeven. Daarom heeft ze een tuin van goudgele paardenbloemen in keramiek gemaakt. Ze heeft de paardenbloem gemaakt in al haar vormen, van knop tot pluizenbol. “Ook voor de symboliek hierachter. Dit geeft een volledige levenscyclus weer. Elk pluisje van de uitgebloeide bloem komt weer ergens terecht en wordt een nieuwe paardenbloem. Tussen de bloemen heb ik enkele krukjes voorzien, zodat mensen daar even kunnen zitten, denken, bezinnen …maar ook om een foto te nemen tussen de paardenbloemen en om te genieten van de pure schoonheid van deze bloem”, aldus Anita Sampermans.

Er staat een herdenkingsmonument in de 3 parochies van Alken. Bijkomend heeft de kunstenares ook kleine paardenbloemen gemaakt. Voor elke overledene wordt één bloemetje aan de nabestaanden gegeven op een later tijdstip dat door de gemeente nog bepaald zal worden.

210312-paardenbloem4Coronaveilig herdenkingsmoment
Morgen, zaterdag 13 maart 2021 is het exact één jaar geleden dat België in lockdown ging en enkele dagen later, op 17 maart 2020, betreurde Alken zijn eerste overlijden naar aanleiding van de coronacrisis. Als gemeentebestuur vonden we dit dan ook een symbolisch weekend en hét moment om onze gemeenschap een hart onder de riem te steken. “We hadden gehoopt een ceremonie te kunnen organiseren waarbij we de herdenking samen fysiek konden beleven. Helaas laat de huidige coronatoestand dit niet toe. Om de opening alsnog met de Alkenaren te kunnen delen hebben we een herdenkingsfilmpje gemaakt waar momenteel nog de laatste hand aan gelegd wordt. Het filmpje blikt terug op de ervaringen van de afgelopen tijd en ook de opening van de troostplekken zal hier aan bod komen. We nodigen jullie uit het herdenkingsmoment met ons mee te volgen. Dat kan zaterdag 13 maart 2021 om 20u via volgende link: www.alken.be/alkenherdenkt”, besluit Lies Daenen, die het project in Alken coördineert.

210312-paardenbloem5