De cijfers moeten zeer ernstig genomen worden. De epidemie neemt opnieuw aan kracht toe. Dat is niet abnormaal, gezien de heropening van het land, maar we moeten dit onder controle houden. Het wekelijkse gemiddelde is aanzienlijk toegenomen. Ook het R-getal is boven de 1 gegaan. Dit wijst erop dat de epidemie heropflakkert.

Met die woorden opende premier Wilmès de persconferentie van de Veiligheidsraad. “Hoewel het aantal besmettingen in vrijwel het hele land toeneemt, zijn er in sommige provincies veel grotere – en dus zorgwekkende stijgingen”, zei de premier nog. “Volgens experts zijn daar meerdere redenen voor, maar het gaat heel vaak om een evenement waar mensen minder voorzichtig zijn geweest en nauwer met mekaar in contact zijn geweest – een familiefeest bijvoorbeeld, een huwelijk of andere activiteiten in groep.”

Geen fase 5
Zoals verwacht: fase 5 gaat niet in. De epidemie laat dat niet toe.
-Geen verhoging van het aantal mensen op events.
-Geen beurzen of andere gelijkaardige events. Voorlopig kunnen die pas heropstarten op 1 september.

Het sluitingsuur van de nachtwinkels zal vervroegd worden tot 22u om bepaalde bijeenkomsten in de openbare ruimte die tot risicovol gedrag kunnen leiden, te beperken.

De klanten van de horeca zal worden gevraagd een emailadres of een telefoonnummer achter te laten, zodat zij in geval van besmetting tijdig verwittigd kunnen worden. Deze informatie zal na 14 dagen worden vernietigd en kan niet worden gebruikt voor een ander doel dan de bestrijding van het coronavirus. Tegen zaterdag zal een standaardformulier beschikbaar zijn op de website van de FOD Economie.

Wat als je van vakantie terugkomt?
“Respecteer de regels voor terugkeer na vakantie”, aldus Wilmès. “Alle informatie is beschikbaar op de website van de FOD Buitenlandse Zaken. De stappen die u moet nemen als u terugkeert van vakantie, zijn de volgende: Als het oranje is, is het aangeraden in quarantaine te gaan en een test te laten afnemen. Als het rood is zijn quarantaine en test verplicht.”

“We blijven ook het formulier om terugkerende passagiers te localiseren (PLF), verfijnen om het systeem te automatiseren en te digitaliseren en zo te zorgen dat iedereen die ons grondgebied binnenkomt, beter opgevolgd wordt.”

“Tot slot wil ik de mensen die het geluk hebben op vakantie te vertrekken eraan herinneren dat deze regels ook gelden in het buitenland, voor uw eigen veiligheid en die van uw geliefden”, aldus premier Sophie Wilmès. “We hebben allemaal verontrustende filmpjes gezien van feestjes van toeristen rond het zwembad of op straat. Ik begrijp het verlangen om te feesten na maanden die mentaal heel zwaar zijn geweest. De zomer vraagt ook een beetje zorgeloosheid en plezier. Maar verpest voor een paar uur ontspanning niet alle inspanningen die je tot nu toe hebt geleverd. Willen we een terugkeer van het virus tegenhouden, dan moeten we NU op de rem gaan staan”, waarschuwt de premier.

Geen verkleining van de bubbels
“Het verstrengen van de regels is slecht voor onze moraal”, gaat Wilmès verder. “We gaan liever voor een verstrenging opdat we morgen geen spijt moeten hebben.”

Even was er sprake om de bubbels opnieuw te verkleinen naar 10 vaste mensen. De premier toetste dat aan tijdens de vragenronde aan het einde van de persconferentie. “We weten dat deze opflakkering te wijten is aan de mensen die zich niet aan de regel houden”, zegt de premier nog. “Indien we de bubbels zouden terugbrengen naar 10, dan straffen we de mensen die zich netjes aan de regels houden”, antwoordde Sophie Wilmès op de vraag van een journalist

Het formulier voor toeristen: over enkele dagen wordt dat formulier gedigitaliseerd en geautomatiseerd, aldus de premier. “Het is belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt.” Maar op de vraag van een journalist – is het invullen van dat formulier verplicht? – antwoordde premier Wilmès niet.