De evolutie van de epidemie kan u opvolgen aan de hand van de evolutie van de 7-daagse daggemiddeldes, en de vergelijking met de situatie één week eerder. Dat laat toe om duidelijk de trends te zien, los van schommelingen in de dagcijfers. Want die zijn met 370 reeds getelde en mogelijks 500 besmettingen dramatisch aan het worden!

Het aantal nieuwe infecties in de periode van 13 tot en met 19 juli is met 91% gestegen tegenover de week voordien (06/07 tot en met 12/07). Alle provincies, met uitzondering van Waals Brabant, kennen een toename van gevallen. Hoewel de toename betrekking heeft op alle leeftijdsgroepen, is deze meer uitgesproken voor mensen onder de 50 jaar. Ze vertegenwoordigden 71% van alle gediagnosticeerde gevallen in de afgelopen week.

De toename van het aantal ziekenhuisopnames werd verwacht, gezien de stijging van het aantal gediagnosticeerde gevallen in de afgelopen weken en wordt nauwlettend opgevolgd. Op nationaal niveau werden in de afgelopen week elke dag gemiddeld 192,7 nieuwe gevallen gediagnosticeerd.

Vier op de tien Limburgers die vorige week besmet raakten, zijn twintigers. Opmerkelijk ook: voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis liepen in Limburg vorige week meer mannen dan vrouwen het coronavirus op. Van de 103 Limburgers die vorige week een besmetting opliepen, waren er liefst veertig – bijna vier op de tien – uit de leeftijdscategorie 20-29 jaar. Ook dertigers en veertigers raken in Limburg opvallend vaak besmet. “Jongeren gaan lakser om met de coronamaatregelen, bleek al uit eerder onderzoek van ons

En volgens Bart Mesuere, informaticus aan de UGent, zal dat aantal besmettingen waarschijnlijk eindigen op meer dan 500 besmette gevallen. Als we kijken naar het verleden ziet het daar toch naar uit. We weten dat na drie dagen meestal maar 75 procent van de besmette gevallen gerapporteerd zijn. Die 370 die er nu staat, is die 75 procent. Daar zullen dus nog gevallen bijkomen”, zo voorspelt hij.