Coronabesmettingen en overlijdens nemen licht toe, ziekenhuisopnames dalen

Terwijl het aantal coronabesmettingen en het aantal overlijdens elk met bijna tien procent stijgen ten opzichte van een week eerder, daalt het aantal ziekenhuisopnames met drie procent. Tegelijkertijd daalt het reproductiecijfer opnieuw tot net onder de 1. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinsituut Sciensano.

Het aantal besmettingen steeg met 8 procent, tot dagelijks gemiddeld 2.056. Per honderd testen zijn er vijf positief.

Het reproductiegetal ligt met 0,99 net onder 1. Een cijfer boven 1 betekent dat de epidemie aan kracht wint.

Het aantal ziekenhuisopnames is daarentegen gedaald: in de periode van 5 tot en met 11 oktober is er sprake van dagelijks gemiddeld 57,0 opnames, een daling met 3 procent ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode.

Sinds de start van de pandemie is er volgens de teller op het covid-dashboard van Sciensano sprake van 25.695 overlijdens en werden 80.267 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Momenteel liggen 742 mensen in het ziekenhuis, van wie 198 op de afdeling intensieve zorg.

Haspengouw
In Haspengouw steeg het aantal besmettingen met  eenheden, telkens één in Sint-Truiden, Wellen, Nieuwerkerken, Gingelom en Borgloon In Kortessem en Heers kwamen er geen bij. Ook in Hasselt (+2) en Genk  (+4) is de aangroei klein. De Limburgse ziekenhuizen verzorgen nu 26 coronapatiënten waarvan 6 op intensieve en daarvan 2 aan de beademing. Maar geen enkele daarvan vinden we terug in het Sint-Trudo Ziekenhuis.

De vaccinatiegraad verandert nog nauwelijks: men is nu bezig aan de derde prikken maar Sint-Truiden blijft steken op 84,56 procent. Van de 40.557 Truienaren zijn er 8,3 procent onder de twaalf jaar, dat maakt dat 91,7 procent in aanmerking komt voor vaccinatie. Omgerekend betekent dit dat er nog steeds 2. 896 Truienaars ongevaccineerd rondlopen. Dat zijn toch nog 7 Truienaars op de 100 die er ofwel doelbewust voor gekozen hebben zich niet te laten vaccineren (antivaxers) of mensen die om medische redenen het vacin niet kunnen/mogen krijgen. Of zoals de man in de straat zegt: die 7 gijzelen de 93 anderen.

In totaal zijn er in ons land al meer dan 20,5 miljoen coronatests uitgevoerd. Dat wil zeggen dat elke Belg al twee testen ondergaan heeft.

Over de auteur

HH

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Luister naar TrudoFM