Men gaat de terugkerende reizigers uit risicogebieden strenger controleren. Dat is al een liedje dat we bijna na elk Overlegcomité gehoord hebben, maar die controle is en blijft zo lek als een zeef, quasi onbestaande. Er zijn zelfs geen sancties voorzien voor wie toch betrapt wordt op fraude. Een gemiste kans? De toekomst szal het uitwijzen.

“Stap voor stap versoepelen”
Door de goede vaccinatiecampagne in ons land kunnen we volgens De Croo stap voor stap de maatregelen in ons land versoepelen. Hij legt wel de nadruk op ‘stap voor stap’. Want we hebben gezien in landen die te snel versoepelen, dat ze stappen moeten terugzetten, zei De Croo. Dat wil onze regering niet.

Nieuwe procedure voor wie uit risicoland komt
Er komt een verstrengde procedure voor landen uit de Europese Unie waar gevaarlijke virusvarianten circuleren. Ongeacht de kleurcode van het land.
Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn en uit zo’n land terugkeren, zullen een PCR-test moeten afleggen op dag 1 en in quarantaine moeten tot ze het resultaat hebben. Op dag 7 moeten ze opnieuw een test afleggen. Indien die test positief is moeten ze tien dagen in quarantaine.
Daarnaast worden de controles opgedreven in de luchthavens en in treinstations. Dat voor zowel het invullen van het PLF-formulier als ook voor het coronacertificaat. Ook de testverplichting zal nauwgezetter opgevolgd worden.

Verlenging mondmaskers en andere veiligheidsmaatregelen
Het Overlegcomité bevestigt ook nog eens de niet-farmaceutische ingrepen. Daarmee wordt bedoeld de mondmaskers en bijvoorbeeld het houden van afstand. Dat in winkels, op drukke plaatsen, op het openbaar vervoer…

Evenementen vanaf 1.500 aanwezigen met Covid Safe Ticket
Vanaf 13 augustus kunnen buitenevenementen vanaf 1.500 aanwezigen doorgaan zonder coronamaatregelen, zoals mondmaskers of social distancing. Maar wel op voorwaarde dat ze het Covid Safe Ticket gebruiken. Ook moet er nog steeds een crowd management-plan zijn en moeten er ook andere sanitaire maatregelen genomen worden zoals ventilatie. Dezelfde regels gelden voor binnenevenementen vanaf 1 september.
Het Covid Safe Ticket is voor wie volledig gevaccineerd is en daar twee weken bijtelt, ook voor wie een genezingsattest kan voorleggen of een PCR-test van maximum 48 uur oud heeft. De anitgeentesten worden niet geaccepteerd binnen het Covid Safe Ticket. Ook telt het Covid Safe Ticket niet binnen privé-gelegenheden.

Volgend Overlegcomité midden augustus
Vlaams minister-president Jan Jambon zei bij afloop van de persconferentie dat het volgende Overlegcomité zal plaatsvinden midden augustus.