“Zoals u weet, werd er in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe variant van het virus ontdekt. Al in september werd deze variant gedetecteerd in het Zuidoosten van Engeland en in Londen. Naast deze variant circuleren er nog andere varianten, ook in ons land. En dat is normaal: sommige varianten verdwijnen snel, anderen worden dominant. Vaak heeft dat te maken met welke kans het virus krijgt om zich te verspreiden via onze sociale netwerken”, waarschuwde viroloog Steven Van Gucht deze morgen op de persconferentie van Sciensano.

Het is nog nergens bewezen dat het vaccin niet werkt tegen deze variant. Ook is het niet bewezen dat je er zieker van zal worden.

“Het is geen verrassing dat de huidige cijfers geen versoepelingen toelieten. We zijn genoodzaakt om de feestdagen door te brengen in zeer beperkte kring. Gezellig samenzijn met vrienden en familie geeft een gevoel van veiligheid maar het is een vals gevoel. De meeste besmettingen gebeuren nog altijd thuis.” Om zijn woorden kracht bij te zetten, wijst hij naar Thanksgiving in de Verenigde Staten. “Mensen reisden het hele land door om toch maar samen te kunnen vieren, met hoge cijfers tot gevolg.”

Van Gucht wees ook naar het belang van de kerstvakantie. “De kersvakantie kan in ons voordeel spelen omdat de scholen dicht zijn en er minder mobiliteit is. Maar tegelijk kunnen de feestdagen roet in het eten gooien. Reizen wordt ten stelligste afgeraden. Doe je het toch? Hou je dan aan de quarantaineverplichtingen. Vergeet niet dat de curve in onze handen ligt en niet in die van het virus.”

Lockdownfeestjes zijn crimineel

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) haalde deze morgen hard uit naar de organisatoren en deelnemers van de vele lockdownfeestjes die dit weekend her en der in het land georganiseerd zijn. “Asociaal en crimineel”, noemt hij ze. Het College van Procureurs-Generaal had eerder deze week de boetes voor feestjes fors opgetrokken, tot 4.000 euro voor de organisator en 750 voor elke meerderjarige deelnemer. Maar veel indruk heeft het allemaal niet gemaakt, zo blijkt nu. Zowat overal in het land moest de politie uitrukken om feestjes stil te leggen. Van Gucht waarschuwde nog heel duidelijk: “Eén feestdag kan een maand langer lockdown betekenen”, en dat is niet wat u en ik willen!