“Morgen gaan er nieuwe maatregelen in”, zegt Yves Steven op de persconferentie van het Veiligheidscomité deze middag, zonder Steven Van Gucht. “Veel mensen hebben op deze dag gewacht: het is een nieuwe etappe in het zomerplan. Dat is goed nieuws voor de hele samenleving, maar zeker voor iedereen in sectoren als horeca, de culturele sector, de fitness… Zij kunnen nu hun activiteiten hernemen.”

“Dat de cijfers nu al weken de goede richting uitgaan, wil niet zeggen dat we van het virus af zijn. We moeten waakzaam blijven. Laat ons vooruitgaan, maar toch af en toe achterom kijken. Het venijn zit in de staart, zegt het spreekwoord, maar laat dat ditmaal niet kloppen. Ga daarom naar de kermis, geniet van de bioscoop, ga op restaurant. Maar hou de basisregels in je achterhoofd. Ook uit respect voor de mensen die al maanden hun deuren gesloten moesten houden. Zij doen nu alles om ons terug te bedienen.”

Enkele nieuwe regels kregen nog weinig aandacht. Yves Stevens wijst ons op enkele maatregelen die buiten de aandacht bleven.

  • Er is geen beperking meer qua duurtijd om te winkelen. Shoppen kan nog steeds per twee, of met meer als je een groter gezin hebt.”
  • Nachtwinkels mogen voortaan openblijven tot 23u30, het verbod op de verkoop van alcohol tussen 22 en 5 uur wordt opgeheven.
  • “De kermis, of de markt, kan ook weer in groepjes van maximaal 4 personen. Kinderen tot 12 jaar hoef je niet mee te tellen. En wie een groter gezin heeft, mag alle gezinsleden meenemen.

“Los van wettelijke bepalingen”, zegt Stevens nog, “zal ons gedrag bepalen of het goed blijft gaan. Daarom herhalen we nog eens een aantal basisregels. Verlucht en ventileer binnenruimtes. Met symptomen blijf je thuis en ga naar de huisarts. Ontmoet je anderen en ben je niet gevaccineerd, doe dan zelftest uit respect en hoffelijkheid voor anderen. Was regelmatig je handen. Met respect voor eenvoudige regels, maken we er een mooie zomer van.”‘

“Daling van de cijfers zet zich door”
“De cijfers blijven onverminderd dalen, dat is hoopgevend nieuws voor de komende weken”, zegt Yves Stevens, bij afwezigheid van Steven Van Gucht. “De besmettingen dalen met 23%. Dit zet zich door in alle leeftijdsgroepen en gewesten.”

“Ook in ziekenhuizen dalen de cijfers met 69 nieuwe opnames afgelopen week per dag. Er liggen nog 968 covidpatiënten in Belgische ziekenhuizen van wie 435 op intensieve zorgen. De cijfers dalen met meer dan 20 procent, wat goed nieuws is.”

“Er is wel een lichte toename qua overlijdens: voornamelijk bij de 85-plussers, maar dat is een klein aantal.”

“Nemen snelle ontlasting van de ziekenhuizen waar”
“De cijfers blijven onverminderd verder dalen, dat is hoopgevend nieuws voor de komende weken”. Met die woorden stak Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum, dinsdag van wal op de persbriefing rond de coronacijfers. “De cijfers dalen met meer dan 20 procent, waardoor we een snelle ontlasting van ziekenhuizen waarnemen”, klinkt het.

Regering legt maximumprijzen voor tests vast
Vanaf 1 juli zullen PCR-tests maximaal 55 euro mogen kosten en snelle antigeentests maximaal 120 euro. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dinsdag aangekondigd in De Inspecteur op Radio 2.

De regeling geldt voor de maanden juli, augustus en september en werd maandag gepubliceerd. De minister onderstreepte wel dat de PCR-tests in een aantal omstandigheden gewoon gratis zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je je ziek voelt, wanneer je verplicht een test moet ondergaan wegens een hoogrisicocontact of bij terugkeer uit een rode zone. De prijs van een PCR-test kan vandaag oplopen tot zelfs 70 euro.

Daarnaast besliste de regering zoals bekend dat kinderen van 6 tot en met 17 jaar twee gratis PCR-tests krijgen tijdens de zomer, net als volwassenen die niet de kans hebben gehad op een volledige vaccinatie. Op de website www.mijngezondheid.be zal je daarvoor een code kunnen aanvragen. De code blijft tien dagen geldig, om te vermijden dat er te veel codes tegelijk zouden uitstaan, aldus Vandenbroucke.

Die tests kan je bijvoorbeeld gebruiken wanneer het land waar je naartoe reist een volledige vaccinatie eist of bij de toegang tot een festival deze zomer.