We vatten het coronanieuws van de dag even samen voor u met enkele headliners.

  • Gouverneur Jos Lantmeeters is momenteel in overleg met federale instanties. Ook Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken, zou bij het overleg betrokken zijn. Op tafel ligt een tijdelijk verbod op buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13 jaar in Noord-Limburg, misschien wel in heel Limburg. Later op de dag komt er nieuws.
  • Na een mogelijke corona-uitbraak gaat een kleuterafdeling en leerlingen van het eerste leerjaar van basisschool Wonderwijs in quarantaine.
  • De politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een lockdownfeestje met een zeventiental aanwezigen stilgelegd in een woning in de Toekomststraat in Hasselt.
  • Het is onvermijdelijk dat de Britse variant van het coronavirus binnenkort de dominante variant zal zijn in BelgiĆ«. Op dit moment is naar schatting 25 procent van de vastgestelde besmettingen die besmettelijkere variant, zo heeft biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) zondagmiddag gezegd in het VRT-journaal.
  • De gemuteerde coronavirusstam die voor het eerst in Groot-BrittanniĆ« is ontdekt, is toch niet dodelijker dan eerdere varianten. Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, zondag tegen Sky News gezegd. Volgens Hancock is de regering er “niet helemaal zeker” van hoe dodelijk de mutatie is.
  • De Europese president Charles Michel roept de farmaceutische bedrijven op om meer transparantie aan de dag te leggen over de redenen van de vertraging van de leveringen van de coronavaccins. Dat zei Michel zondag aan enkele Franse media.
  • Het gaat weer de verkeerde kant uit met corona. Zeker in Limburg. Door de recente uitbraak onder meer in Sint-Truiden zijn er de afgelopen week 1299 vastgestelde besmettingen bijgekomen. Dat zijn er 27 procent meer dan de week ervoor.
  • Na tot nu 66 vastgestelde besmettingen, zijn er zaterdag 23 coronabesmettingen bijgekomen in Sint-Truiden. Dat zijn resultaten van PCR-testen van vrijdag. In Sint-Truiden werden zaterdag 700 mensen na uitnodiging getest in sporthal Sint-Trudo. Intussen roept gouverneur Jos Lantmeeters op om kleinkinderen nu zeker weg te houden van grootouders.