De daling in het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus verliep de voorbije dagen al trager, en is nu helemaal gestagneerd. De voorbije week werden per dag zo’n 85 mensen met een besmetting gemeld, evenveel als de week ervoor.

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames blijft wel dalen, met 10 opnames per dag de voorbije week, tegenover 15 per dag de week voordien (min 30 procent). Ook het aantal overlijdens daalt, met gemiddeld nog 4 doden per dag de voorbije week. Een week eerder was dat nog gemiddeld 6 doden per dag (min 36 procent).

Er lagen dinsdag 178 mensen in het ziekenhuis met covid-19. 32 onder hen liggen op intensieve zorg. Het totaal aantal patiënten in het ziekenhuis stijgt licht: maandag lagen 169 mensen in het ziekenhuis. Het is onduidelijk hoe dat komt. Het aantal patiënten in het ziekenhuis hangt niet alleen samen met nieuwe opnames, maar ook met het aantal doden en met de duur van een opname.

Van de 596 nieuwe gevallen de voorbije weken werden er 362 (61 procent) gemeld in Vlaanderen, 115 (19 procent) in Wallonië en 118 (20 procent) in Brussel.

En hoe zit het met de reizen?
Het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land buigt zich deze morgen over de maatregelen die nodig zijn voor reizigers die terugkeren uit gebieden die kampen met een heropflakkering van het coronavirus.

De Risk Managment Group, die de overheid adviseert rond de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus in te dijken, raadt aan dat mensen die uit risicozones terugkeren zich laten testen en in quarantaine gaan. De bevoegde gewestministers verklaarden al dat ze zich achter dat principe scharen. Wel is nog niet duidelijk of het wettelijk kader volstaat om teruggekeerde reizigers indien nodig verplicht in thuisquarantaine te plaatsen.

Dinsdagavond bogen de verschillende ministers van Volksgezondheid zich al over de kwestie. Op het Overlegcomité vandaag zouden de nodige knopen doorgehakt moeten worden.