Ze zijn eruit. Tenzij er weer een of ander juridisch spook uit de kast komt. De Jupiler Pro League telt volgend seizoen 16 ploegen, er worden ‘mini-play-offs’ gespeeld en er wordt nu ook op zaterdag om 16.15 u en zondag om 13.15 u gevoetbald.

De Pro League heeft na maanden van onzekerheid eindelijk de knoop doorgehakt: 16 ploegen en mini-play-offs. De halvering van de punten blijft daarbij behouden, in tegenstelling tot wat Cercle Brugge voorstelde. Nu ja, knoop doorgehakt, in het Belgisch voetbal is niets nog zeker.

De nummers 1 tot 4 na de reguliere competitie zullen in de zogenaamde ‘Champions Play-off’ spelen om de titel en het extra Champions League-ticket. De nummers 5 tot 8 strijden dan weer om een Europa League-ticket. De winnaar van die ‘Europa League Play-off’ zal het opnemen tegen de nummer vier van de ‘Champions Play-off’, tenzij de bekerwinnaar zich bij de eerste vier schaarde. In dat geval is er geen finale en gaat het laatste Europese ticket rechtstreeks naar de winnaar van de ‘Europa League Play-off’. Voor het nummer 9 tot en met 14 eindigt het seizoen na de reguliere competitie en 30 matchen half april.

Ook voor de strijd om de degradatie is er een wijziging. Nummer 16 in de stand degradeert rechtstreeks naar 1B, zoals ook nu het geval is. Maar het nummer 15 na 30 speeldagen speelt volgend seizoen een barragematch tegen de nummer 2 van 1B. In 1B werd dan weer de promotiefinale geschrapt. Wie na de reguliere competitie bovenaan staat, promoveert.

Op zondag voetbal om 13.30 uur
Er moest tijdens de vergadering ook nog worden vastgelegd welke tijdsloten voor de wedstrijden vrijgemaakt kunnen worden, in het kader van het nieuwe tv-contract van Eleven Sports.

“De Algemene Vergadering nam kennis van de vernieuwde timeslots voor de wedstrijden van de Jupiler Pro League en 1B vanaf komend seizoen”, klinkt het in een persbericht. “Een extra tijdslot op zaterdag (16u15) en zondag (13u30) in de Jupiler Pro League zorgen ervoor dat voortaan de wedstrijden uit de hoogste klasse elk op een ander tijdstip gespeeld worden. Twee extra namiddagslots zullen ook toelaten om van ons voetbal nog meer een familiegebeuren te maken.” Er is voor de commercie steeds een uitleg.

Elk duel start voortaan dus op een verschillend uur. Met als gevolg dat er zondag vier matchen zullen plaatsvinden, waarvan de laatste begint om 20u30. Uit een enquête van de overkoepelende supportersvereniging Belgian Supporters bleek echter dat de voetbalfan daar niet meteen voor staat te springen. Of met andere woorden, de mensen die hun centen opofferen om een match bij te wonen worden weer met een kluitje in het riet gestuurd.

David Meekers niet verkozen
De verkiezing voor de raad van bestuur van de Pro League beloofde een van de spannendste in jaren te worden. Twaalf clubleiders – en niet van de minsten – waren kandidaat voor acht beschikbare mandaten. Uiteindelijk raakten er maar zeven aan de benodigde 50 procent: Michel Louwagie (AA Gent), Mehdi Bayat (Charleroi), Sven Jaecques (Antwerp), Alexandre Grosjean (Standard), Karel Van Eetvelt (Anderlecht), Eddy Cordier (Zulte Waregem) en Ronny Verhelst (KV Kortrijk).

Haalden het dus niet: Paul Allaerts (Moeskroen), David Meekers (STVV), Vincent Goemaere (Cercle Brugge), Peter Willems (Oud-Heverlee Leuven) en Walter Damen (Beerschot). Ook hier weer een staatsgreep van de grote clubs die met hun meervoudig stemrecht een loopje nemen met de democratie.